Bekeruitschakeling voor Willem II, NEC en Roda JC

Het KNVB-bekertoernooi gaat verder zonder de eredivisieclubs Willem II, NEC en Roda JC. Woensdagavond plaatsten PSV, Ajax, GA Eagles, PEC Zwolle, Sparta, AZ , Heracles en ADO Den Haag zich wel voor de tweede ronde.

PSV rekende voor eigen publiek gedecideerd af met Roda JC, in het verleden nog wel eens een kwelgeest in het bekertoernooi. Na drie duels zonder treffers in eigen stadion scoorde PSV weer eens: 4-0. Bijzonderheid: Siem de Jong, dit seizoen gehuurd van Newcastle United, debuteerde als centrumspits, op de plaats van zijn geschorste broer Luuk. Hij scoorde niet en werd in de 62ste minuut gewisseld.

ADO Den Haag ontsnapte bij NEC aan een snelle uitschakeling. De ploeg van trainer Zeljko Petrovic won na strafschoppen. Na de reguliere speeltijd en verlenging was de stand 1-1. De Duitse nieuwkomer Andre Fomitschow bij NEC was de enige die miste in de strafschoppenserie, waarna Ruben Schaken de beslissende penalty benutte en ADO Den Haag naar de volgende ronde loodste.

In Spakenburg was sprake van een kleine verrassing. De amateurclub met die naam won met 2-1 van Fortuna Sittard, dat een dag eerder van de KNVB drie competitiepunten in mindering had gekregen vanwege het niet nakomen van financiële afspraken.

AZ en PEC Zwolle rekenden resoluut af met een amateurclub, beide met 4-1. AZ versloeg FC Lienden, PEC Zwolle was in Ermelo veel sterker dan DVS '33. VVSB, de bekersensatie van vorig seizoen, won ook met 1-4 en schakelde daarmee Achilles Veen uit. VVSB haalde vorig jaar de halve finales en werd daarin uitgeschakeld door FC Utrecht.

Zonder noemenswaardig veel moeite heeft Sparta FC Dordrecht uit het bekertoernooi gestoten. De Rotterdamse club won met 3-1.

Heracles Almelo had aanzienlijk meer moeite met Excelsior Maassluis, dat pas in de verlenging met 3-1 op de knieën werd gedwongen. (NRC/ANP)