Begroting 2017: lokale belastingen gaan omlaag

Gemeentefinanciën

Particulieren betalen minder rioolheffing in 2017. Bedrijven die veel water verbruiken juist aanzienlijk meer.

Vanaf volgend jaar betalen particulieren 22,50 euro minder rioolheffing. Dat blijkt uit de begroting voor 2017 die wethouder Udo Kock (Financiën, D66) woensdag presenteerde. Grote bedrijven gaan juist meer rioolheffing betalen. Dat komt doordat volgend jaar iedereen naar rato van het waterverbruik gaat betalen. Het bedrag voor woningeigenaren wordt met 15 procent verlaagd, van 150,90 euro naar 128,40. Instellingen die veel water lozen, zoals horecagelegenheden en wasstraten, gaan meer betalen zodra zij de drempel van 300 kubieke meter waterverbruik overschrijden. De zeven grootste watergebruikers gaan nu liefst 90.000 euro per jaar betalen, in plaats van het voormalige eenheidstarief van 150 euro. Het tarief voor drinkwater daalt overigens voor iedereen met 4 procent.

Veel veranderingen in de gemeentelijke begroting – met 5,8 miljard euro Nederlands grootste – waren al aangekondigd in de Voorjaarsnota van de coalitie. Zo steekt ze extra geld in onderhoud van de openbare ruimte (in totaal 64 miljoen euro), gaat er 2 miljoen naar ondersteuning van vluchtelingen en plaatst de gemeente 300 openbare watertappunten voor 1,2 miljoen euro. Nieuw is dat ze 1 miljoen euro uittrekt voor bestrijding van eenzaamheid.

Voor het eerst sinds 2012 worden in 2017 subsidies en gemeentelijke uitgaven aangepast aan de ontwikkeling van het prijspeil. Ook de stadsdelen hebben een meevaller: de beoogde bezuiniging van 14 miljoen is pas in 2019 volledig aan de orde. Komend jaar krijgen ze 7 miljoen minder van de gemeente, in 2018 10,5 miljoen.

Amsterdam krijgt volgend jaar 1,94 miljard euro van het Rijk, bijna 38 miljoen euro minder dan dit jaar. De coalitie laat de schuld oplopen van 4,3 miljard euro naar 5 miljard.