Bankpresident

Draghi: te veel banken in EU

Foto Michael Probs/AP

De eurozone telt te veel banken en dat is de belangrijkste oorzaak van lage winsten voor financiële instellingen. Met woorden van die strekking reageerde president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag kritiek uit de bankensector op het ruimhartige monetaire beleid van de centrale bank.

Critici menen dat het negatieve rentebeleid van de ECB de winst van banken uitholt. In maart verlaagde de ECB de depositorente naar min 0,4 procent. Dat maakt het voor banken nog duurder om geld in bewaring te geven bij de ECB.

Eerder zei Draghi al dat banken de rente niet moeten aanwijzen als de oorzaak voor al hun problemen. Als de lage rentes leiden tot herstel, dan zullen ook zij de vruchten plukken, benadrukte hij. De overcapaciteit betekent volgens de ECB-president ook dat de kosten bij banken te hoog zijn en dat ze niet efficiënt genoeg werken. (ANP)

    • Wouter van Noort