‘Audi is moeder van bedrog met diesels’

De grootschalige fraude met sjoemelsoftware door het Duitse Volkswagen is begonnen bij dochter Audi. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag op basis van gelekte delen van het interne onderzoek dat het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day bij Volkswagen heeft verricht.

Audi ontkende tot nu dat het zelf heeft gefraudeerd. Althans, het initiatief voor het installeren van sjoemelsoftware in Audi-modellen kwam van moederbedrijf Volkswagen, aldus Audi. Binnen het concern wordt nu echter gesproken over Audi als „moeder van het bedrog”, stelt de krant.

Met behulp van de sjoemelsoftware kon Volkswagen de uitstoot van schadelijke gassen bij tests van nieuwe modellen naar beneden brengen. Zo leken die te voldoen aan de milieunormen en kregen ze toestemming van de toezichthouders om op de markt te worden gebracht. Eenmaal op de weg stootten de auto’s weer te veel schadelijke stoffen uit.

De fraude bij Audi begon volgens de krant al in 1999. Audi wilde toen het geluid van dieselauto’s terugbrengen, maar gevolg daarvan was dat er meer schadelijke stoffen werden uitgestoten. De enige manier om alsnog aan de strenge Amerikaanse milieunormen te voldoen, was „de boel te besodemieteren”, schrijven Audi-managers in 2007 aan elkaar in e-mails.

Topman van Audi was tot voor kort Matthias Müller. Hij werd vorig jaar de nieuwe baas van het moederconcern, nadat Martin Winterkorn weg moest vanwege het schandaal. (NRC)

    • Chris Hensen