Assad: aanval VS op Syrisch leger was bewust

In een interview met persbureau AP stelt de Syrische president dat de VS afgelopen weekend bewust het staakt-het-vuren schonden.

De Syrische president Bashar al-Assad. Foto AP

De aanval afgelopen weekend door de Verenigde Staten op het Syrische leger had wel degelijke als doel de regeringstroepen te raken. Die beschuldiging uit president Bashar al-Assad in een interview met persbureau AP. De VS zeiden eerder nog dat er sprake was van een “fout” waardoor de verkeerde partij onder vuur werd genomen.

Bij de raketaanval in het oosten van Syrië vielen tientallen doden. De internationale coalitie, geleid door de VS, bombardeerde een gebied vlak bij het vliegveld van Deir es-Zor, dat in handen was van het Syrische leger. De VS verklaarden later dat ze in de veronderstelling waren troepen van terreurbeweging IS te bombarderen. De aanval kwam op een belangrijk moment. Er was op dat moment een wapenstilstand van kracht in Syrië. Deze kwam mede op initiatief van de VS tot stand.

Lees ook: Blunder VS bedreigt bestand Syrië

Volgens Assad was deze aanval echter zo bedoeld als deze is uitgevoerd:

“Het was geen ongeluk met één vliegtuig. Het waren vier toestellen die de Syrische troepen bijna een uur lang bleven bestoken. Of misschien zelfs meer dan een uur. Het is onwaarschijnlijk dat een fout zo lang zou duren.”

Aanval op konvooi

In het gesprek ontkent Assad ook dat de aanval op een VN-hulpkonvooi bij Aleppo afgelopen maandag de schuld was van Rusland of Syrische troepen. Assad doet de beschuldiging af als “leugens” en stelt dat deze “nergens op gebaseerd is”:

“Wat de VS zeggen over het conflict in Syrië is in het algemeen ongeloofwaardig. De beschuldigingen hebben geen enkel fundament.”

Tekst gaat verder onder de video

“Werk van terroristen”

Op de vraag wie er dan wel achter de aanval zat, antwoordde Assad dat het konvooi zich in door militanten gecontroleerd gebied bevond en daarom de eerste beschuldiging zou moeten uitgaan naar “de terroristen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van deze konvooi”. De Syrische president heeft naar eigen zeggen “geen idee” wat er is gebeurd maandag.

Op beweringen van AP dat getuigen hebben verklaard dat ze ten tijde van de aanval helikopters zagen vliegen in de buurt van het hulpkonvooi, en dat het Syrische leger en de Russen de enige twee partijen zijn die helikopters inzetten in Syrië, reageert Assad geirriteerd:

“Die getuigen hoor je alleen maar wanneer er een beschuldiging wordt geuit tegen het Syrische of Russische leger. Wanneer een terrorist echter een bloedbad aanricht, dan hoor je niets over die getuigen. Dus wat een toeval. (…) Er is één belangrijke reden waarom het Syrische leger hier niet achter kan zitten: als we deze aanval zouden uitvoeren, zouden we de terroristen in de hand werken. We zouden burgers een goede reden geven zich achter deze terroristen te scharen.”

    • Jorg Leijten