Alle alcoholsloten dit jaar nog uit auto’s gehaald

Bijna 900 automobilisten die nu nog met een alcoholslot rondrijden, mogen het laten uitbouwen en een nieuw rijbewijs aanvragen.

Een medewerker van fabrikant Dräger demonstreert het alcoholslot in Den Haag. Foto Robert Vos/ANP

Voor het einde van 2016 moeten alle alcoholsloten uit de auto’s van alcoholzondaars worden gehaald. Dat heeft minister Schultz-Van Haegen (Infrastructuur, VVD) woensdag bekendgemaakt (pdf). Voor de leverancier is het een verlieslijdend project geworden en stopt daarom binnenkort met haar werkzaamheden.

Minister Schultz-Van Haegen:

“De volledige uitvoering van het alcoholslotprogramma, totdat er geen enkele deelnemer meer zal zijn, is daardoor onmogelijk geworden.”

Dat betekent dat bijna 900 automobilisten die nu nog met een alcoholslot rondrijden het blaasapparaat moeten laten uitbouwen en een normaal rijbewijs mogen aanvragen.

Het is al langer bekend dat het alcoholslot in auto’s niet meer wordt opgelegd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) legde in het verleden zo’n startonderbreker op aan mensen die waren veroordeeld na rijden met veel drank op. Dit viel onder het bestuursrecht en de veroordeelde kon daarvoor op vrijwillige basis kiezen.

Mensen die momenteel deelnemen in het ASP en zich niet in een verlenging bevinden (bijna 900 mensen), mogen een regulier rijbewijs aanvragen nadat zij het alcoholslot hebben laten uitbouwen en als er geen medische belemmeringen zijn. Dit betreft mensen die, sinds zij een alcoholslot hebben, niet hebben geprobeerd te rijden met een te hoog alcoholpromillage.

Mensen die niet deelnemen aan het alcoholslotprogramma (ruim 4.000 personen) en diegenen die in de verlenging van het programma zitten als gevolg van te veel foutieve blaastesten (circa 65 personen) krijgen niet zomaar een regulier rijbewijs. Er is “reden tot twijfel over de geschiktheid”, zo schrijft Schultz. Zij moeten zich laten keuren voor een zogeheten Verklaring van Geschiktheid. Alleen bij een positieve uitkomst, kunnen ook deze mensen weer een gewoon rijbewijs aanvragen.

Juridische bezwaren

Naast de technische problemen waren er grote juridische bezwaren. De Hoge Raad en de Raad van State staken er vorig jaar een stokje voor. Het kabinet onderzocht of de rechter een alcoholslot kan opleggen, maar dat zal niet zo snel gebeuren, is de verwachting. Volgens minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) betekent het eind van het alcoholslot dat voortaan eerder een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt opgelegd.

De afgelopen jaren hebben 12.000 automobilisten te horen gekregen dat ze een alcoholslot moesten inbouwen, om te voorkomen dat ze vijf jaar hun rijbewijs kwijt zijn. Bijna 5.000 bestuurders hebben dat laten doen, van wie er eind vorig jaar nog zo’n 2.800 met een slot rondreden. Door de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State was het aantal deelnemers aan het programma al flink afgenomen, van circa 4.000 personen in de periode voor de uitspraak naar minder dan 900 begin deze maand.

    • Bas Tooms