Abramovic moet haar ex-partner Ulay 3,5 ton betalen

Rechtszaak Performancekunst
Marina Abramovic Foto Wikimedia Commons

Ze vormden het innigste kunstenaarskoppel ter wereld, dat tussen 1976 en 1988 in Amsterdam zijn internationale faam verwierf. Ze eindigden vorig jaar voor de rechtbank in hun oude woonplaats. Woensdag besloot de rechtbank Amsterdam dat de nu wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramovic ruim 350.000 euro moet betalen aan haar voormalige partner Ulay voor het niet respecteren van zijn auteursrechten.

Volgens de rechter is Abramovic haar verplichtingen niet nagekomen uit een overeenkomst die zij in 1999 sloten, elf jaar na hun breuk. Daarom moet ze nu aan Ulay, kunstenaarsnaam van de Duitser Uwe Laysiepen, alsnog betalen voor de verkoop van gezamenlijke werken en voor een heropvoering van de performance Work Relation in een commercial van sportmerk Adidas. Ze moet er ook voor zorgen dat Ulay wordt genoemd als medeauteur van alle werken die ze samen maakten en snel een overzicht geven van alle werken die zijn verkocht.

In de jaren zeventig en tachtig werden Ulay en Abramovic bekend door hun performances, waarin ze bijvoorbeeld schreeuwend tegenover elkaar stonden in AAA-AAA of waarin een naakte Ulay op een geklede Abramovic af holde maar steeds door een elastiek wordt teruggetrokken in Incision. Ze namen afscheid in 1988 met The Great Wall: Lovers at the Brink, waarin ze ieder vanaf de twee uitersten van de Chinese Muur naar elkaar toe lopen.

Ulay is sinds hun breuk weinig bekend gebleven bij het grote publiek; de van oorsprong Servische Marina Abramovic groeide na haar vertrek naar New York juist uit tot een glamourrevuekunstenaar die samenwerkte met popartiesten als Jay Z en Lady GaGa. Ze bouwt nu haar eigen performancemuseum in New York.

Wereldberoemd werd hun korte en niet-geplande hereniging in 2012 bij een performance van Abramovic in het MoMa in New York.

Of Abramovic in beroep gaat tegen de uitspraak is niet bekend.

    • Daan van Lent