Waar gaat de zaak 26Koper ook weer over?

Vandaag begint in de rechtbank in Amsterdam de strafzaak rond een groep van tien mannen die begon met de vondst van een grote partij wapens in Nieuwegein. De voorraad werd gevonden in een opslagbox in Nieuwegein. In de woning van een van de verdachten is een boekhouding gevonden waarin verslag wordt gedaan van de drugshandel van de groep. Ook worden er uitgaven in verantwoord. De zaak kreeg de codenaam 26Koper.

Lees ook Een uitzendbureau voor moordenaars

Tijdens het onderzoek is het beeld ontstaan dat de verdachten zich lieten inhuren voor het uitvoeren van liquidaties. Dat beeld wordt door de boekhouding bevestigd. Bovendien zijn er naast wapens tal van spullen gevonden die bij liquidaties worden gebruikt: met benzineflessen geprepareerde snelle vluchtauto’s, bakens voor het volgen van auto’s en foto’s van mogelijke slachtoffers. Een aantal verdachten wordt in verband gebracht met uitgevoerde liquidaties, onder andere van fruithandelaar Rinus M.

Lees ook Hoe een lading cocaïne Rinus fataal werd

Uit de verhoren van een aantal van hen blijkt dat ze betrokken waren bij een vete in het criminele milieu waarbij in 2009 een eigenaar van een coffeeshop is ontvoerd. Een van die getuigen heeft inmiddels ook een mogelijk opdrachtgever voor moord aangewezen. De zaak heeft een extra lading gekregen omdat drie mensen die meewerkten aan het onderzoek zijn geliquideerd. Vandaar de bijnamen van de groepcriminelen: uitzendbureau voor de onderwereld of moordbrigade op wielen.

Beveiligde telefoons

Omdat er bij de verdachten ook een groot aantal speciaal beveiligde telefoons is gevonden, was de zaak ook aanleiding voor een groot onderzoek naar het gebruik van deze zogeheten PGP-telefoons in de onderwereld. Dat heeft ertoe geleid dat het Openbaar Ministerie toegang krijgt tot 19.000 PGP-telefoons en de achterliggende gegevens. Justitie hoopt dat het onderzoek naar die telefoons leidt naar mogelijke opdrachtgevers van de groep criminelen uit de buurt van Utrecht.

De verwachting is dat de verdachten tijdens hun proces weinig of niets zullen zeggen. Voor de behandeling is een aantal dagen uitgetrokken. Volgende week zal het Openbaar Ministerie de strafeis bekendmaken.

    • Jan Meeus