In beeld

Volkswoede in Congo tegen president Kabila

Bij bij protestacties in Congo-Kinshasa zijn tientallen mensen gedood en gewond geraakt. De demonstranten richten zich tegen president Joseph Kabila, die zijn macht zou misbruiken om zo verkiezingen tegen te houden. Let op: serie bevat schokkende beelden.
Het is sinds maandag onrustig in het land. Na de terugkeer uit ballingschap twee maanden geleden van de oudgediende Etienne Tshisekedi is de oppositie nieuw leven ingeblazen en stevent Congo af op een grote crisis.
AFP / Mustafa Mulopwe
Burgers eisen dat de Congolese president Joseph Kabila aftreedt.
Reuters / Kenny Katombe
Kabila is sinds 2001 aan de macht en al twee keer herkozen. Zijn presidentschap duurt nog tot december, en hij mag volgens de wet niet nog een keer herkozen worden.
Reuters / Kenny Katombe
Volgens zijn politieke tegenstanders probeert hij daarom nu de aankomende verkiezingen tegen te houden om zijn ambtsperiode te verlengen.
AFP / Eduardo Soteras
Toen de aankondiging van de verkiezingen deze week uitbleef, ontplofte de woede.
AFP / Mustafa Mulopwe
Maandag stond het dodenaantal nog op twintig, toen een demonstratie in de Congolese hoofdstad uit de hand liep en 17 burgers en 3 agenten overleden.
AFP / Eduardo Soteras
Maandagnacht en op dinsdag vielen meer slachtoffers, toen de veiligheidsdiensten gebouwen van de oppositie aanvielen. Een pand werd in brand gestoken.
Reuters
Beeld van maandag waarop de lichamen te zien zijn van enkele slachtoffers die op straat liggen in de hoofdstad Kinshasa.
AP / John Bompengo
In totaal doodden de veiligheidsdiensten volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch 37 demonstranten, die op hun beurt weer zes agenten en een Kabila-aanhanger om het leven brachten.
Reuters
Volgens bronnen binnen de oppositiepartijen kwamen bij botsingen met veiligheidstroepen vijftig mensen om, volgens de overheid zeventien.
AFP / Junior D. Kannah
Congo-Kinshasa (voorheen Democratische Republiek Congo, daarvoor Zaïre) kent al decennialang een geschiedenis van geweld. Sinds het in 1960 onafhankelijk werd van België heeft het land geen enkele keer een vreedzame machtswisseling gehad.
AFP / Eduardo Soteras