VN stuurt weer hulpkonvooien op pad in Syrië

Maandag werd alle VN-noodhulp gestaakt na een aanval op een hulpkonvooi bij Aleppo tijdens de wapenstilstand.

Beschadigde hulpgoederen na de aanval op een konvooi van de VN nabij Aleppo. Foto Omar Haj Kadour / AFP

De Verenigde Naties zullen zo snel mogelijk weer hulpkonvooien naar belegerde gebieden in Syrië sturen. Dat heeft het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) van de VN woensdag bekendgemaakt, schrijft persbureau AFP.

Maandag staakte de VN noodhulp aan Syriërs toen een hulpkonvooi nabij Aleppo werd aangevallen, met zo’n twintig doden tot gevolg. Achttien van de 31 vrachtwagens werden vernield. Volgens de VS zijn de Russen verantwoordelijk voor die aanval, maar betrokkenheid wordt door Rusland ontkend.

“De VN blijft oproepen om zonder voorwaarden en zonder restricties een blijvende en veilige toegang te krijgen tot alle Syriërs, waar ze zich ook bevinden,” aldus een verklaring. Waar de eerste hulpkonvooien, die donderdag vertrekken, naartoe gaan, zei de VN niet. Wel bekend werd dat ze niet naar Aleppo gaan.

Veiligheidsraad

Ondertussen blijven de partijen bakkeleien over wie verantwoordelijk is voor de aanval op het hulpkonvooi. Rusland heeft woensdag in New York, waar de VN bijeen is en de Syrische situatie in de Veiligheidsraad werd besproken, opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Ook zei Rusland dat er een Amerikaanse drone bij het konvooi zou hebben gevlogen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschuldigde de Russen ervan de aanval niet serieus te nemen. Het verhaal van de Russen zou keer op keer veranderd zijn, van een “terechte antiterroristische aanval” tot dat het konvooi uit zichzelf in brand was gevlogen. Volgens Amerika bewijzen radarbeelden dat Russische vliegtuigen de aanval hebben uitgevoerd.

Parallel universum

Bij het luisteren naar de verklaring van zijn Russische ambtsgenoot Lavrov zei Kerry het gevoel te krijgen dat hij in een “parallel universum” leeft. De enige slagingskans voor het vorige week afgesproken staakt-het-vuren is volgens Kerry dat Russische en Syrische vliegtuigen ophouden boven Syrische gevechtszones in Noord-Syrië te vliegen.

Door het bombarderen van het hulpkonvooi is de wapenstilstand, waarbij werd afgesproken dat de strijdende partijen alleen nog IS zouden aanvallen, in praktijk mislukt. Eerder bestookte de door de VS geleide coalitie, naar eigen zeggen per ongeluk, een doel van het Syrische regeringsleger. Tientallen militairen kwamen daarbij om. Die blunder betekende al een flinke slag voor het staakt-het-vuren.

Dinsdag en woensdag braken er weer in alle hevigheid gevechten uit in heel Syrië. Bij Hama vochten rebellen met Syrische regeringstroepen, in Damascus werd een Syrisch vliegtuig vermoedelijk door IS uit de lucht geschoten en bij bombardementen door waarschijnlijk Russen of het regime kwamen vijf medische hulpverleners om.

    • Joram Bolle