Vierkant achter Trump

Diederik van Hoogstraten

stelt vast dat acteur Jon Voight, nu te zien in misdaadserie Ray Donovan, rond voor zijn liefde voor Trump uitkomt.

Wat heeft Donald Trump gemeen met Moeder Theresa en Albert Schweitzer? Jon Voight (77) vindt het vrij duidelijk: net als die twee is Trump eigenlijk een miskend genie.

In 1969 maakte Voight naam als acteur in Midnight Cowboy, momenteel schittert hij in de geprezen misdaadserie Ray Donovan. En sinds dit voorjaar staat hij vierkant achter Trump. Dat kan opponenten van de Republikein hoop geven. Voight – de vader van Angelina Jolie – wedt keer op keer op het verkeerde paard. In 2008 steunde hij John McCain, in 2009 streed hij tegen de nieuwe zorgwet (‘ObamaCare’) en in 2012 hoopte hij dat Mitt Romney de ‘valse profeet’ Barack Obama zou verslaan.

Als hem wordt gevraagd naar zijn steun voor Trump, begint hij meteen zijn zakken te doorzoeken. „Waar is dat papiertje? De waarom-vraag wordt me de hele tijd gesteld. Dus ik heb het opgeschreven.”

Het briefje is zoek. Voight stamelt wat over Trumps „vermogen om grote problemen aan te pakken”. Dat Trump zich grof heeft uitgelaten over zijn dochter, Angelina Jolie – die kritiek op hem had geuit wegens zijn uitspraken over moslims – kan Voight niets schelen. Geen wonder dat de actrice nauwelijks contact heeft met hem.

Zelfs bekende Hollywood-conservatieven als acteur Gary Sinise en scenarioschrijver David Mamet moeten niets hebben van Trump. Is het eenzaam om in Hollywood achter Trump te staan? „In de jaren vijftig was dit geen linkse stad. Mijn opvattingen waren gemeengoed”, mijmert Voight. „Nu is dat anders, maar we moeten niet hebben dat afwijkende ideeën worden verboden.” Er lopen heel wat conservatieven-in-de-kast in Hollywood rond, weet hij, maar ze houden zich stil, om geen rollen te verspelen. „Ik hoor zo vaak: gelukkig hebben we Jon, laat Jon het maar zeggen.”

    • Diederik van Hoogstraten