Videoscheidsrechter

Eerste speler van het veld door videobeelden

Willem II-middenvelder Anouar Kali heeft de twijfelachtige primeur om als eerste voetballer ooit van het veld te zijn gestuurd door ingrijpen van een ‘videoscheidsrechter’. Vlak na rust in de wedstrijd van Ajax tegen Willem II, eerste ronde van de KNVB-beker, maakte Kali een harde tackle op Ajax-aanvoerder Lasse Schöne.

Gele kaart, beslist scheidsrechter Danny Makkelie in eerste instantie. Tot hij via zijn oortje contact heeft met collega-scheidsrechter Pol van Boekel, die in een busje buiten de Arena meekijkt op een videoscherm. De overtreding is zo zwaar dat een rode kaart een passende straf is, vindt hij. En dus wordt Kali in tweede instantie alsnog van het veld gestuurd, een wereldprimeur in een officiële wedstrijd.

Bij de bekerduels Ajax-Willem I (uitslag 5-0) en donderdag Feyenoord-Top Oss werkt voetbalbond KNVB voor het eerst met een videoscheidsrechter. In sporten als rugby (1996), tennis (vanaf 2008), cricket (officieel vanaf 2008) en sinds de Olympische Spelen van 2016 in Rio ook volleybal werd al eerder gebruik gemaakt van een Hawkeyesysteem, met videobeelden als hulpmiddel bij arbitrale beslissingen. In het voetbal werd in 2012 de zogenaamde doellijntechnologie ingevoerd. Afgelopen zomer experimenteerde wereldvoetalbond FIFA met een videoscheidsrechter bij de oefeninterland Frankrijk-Italië.

    • Maarten Scholten