Verwarde man valt Israëlische ambassade Ankara aan

De aanvaller probeerde met een mes de ambassade te bereiken, maar werd neergeschoten.

Een politieagent bij de ambassade in Ankara. Foto Umit Bektas / Reuters

Een man met een mes is neergeschoten toen hij probeerde de Israëlische ambassade in Ankara binnen te dringen. Een politieagent die de ambassade in de Turkse hoofdstad bewaakte, schoot de man in zijn voet toen hij een mes tevoorschijn haalde en weigerde te blijven staan.

Volgens de Turkse overheid gaat het niet om een terreuraanval. meldt persbureau AP. De aanvaller leek mentaal instabiel en heeft voor zover bekend geen banden met een terreurgroep. Het gaat om een 41-jarige Turkse man, die “Allahu akbar” (‘God is groot’) en andere leuzen zou hebben geroepen.

De man had een dertig centimeter lang mes en een tas bij zich. Nadat hij werd neergeschoten, is hij aangehouden. Volgens de ambassade probeerde de man een politieagent te verwonden. Behalve de aanvaller raakte niemand gewond.

Diplomatieke breuk

De diplomatieke banden tussen Israël en Turkije zijn sinds kort weer hersteld na een jarenlange breuk. In 2010 liepen spanningen tussen beide landen hoog op toen tien Turkse activisten werden gedood door Israëlische soldaten, toen zij probeerden met een schip de Gazastrook te bereiken. Een jaar eerder was er al ophef over een Turkse televisieserie waarin een Israëlische soldaat een baby doodschiet.

Vorige maand werden vijf mensen aangehouden die probeerden in te breken in het Israëlische consulaat in Istanbul. Zij wilden protesteren tegen bombardementen in de Gazastrook.

    • Wouter van Dijke