‘Vertrekpremie’ asielzoekers Balkan geschrapt

Migratie

Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) wil de komst van kansloze Albanese asielzoekers ontmoedigen.

In Nederland afgewezen asielzoekers uit westelijke Balkanlanden die vrijwillig terugkeren, krijgen voortaan geen geld meer mee. De ‘vertrekpremie’ van 200 euro per volwassene en 40 euro per kind is per direct geschrapt, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

De premie is bedoeld als tegemoetkoming in de reiskosten van afgewezen asielzoekers. Hiermee wil de overheid stimuleren dat zij vrijwillig uit Nederland vertrekken. Gedwongen uitzettingen zijn veel duurder.

De premie voor de asielzoekers uit de westelijke Balkanlanden moet volgens Dijkhoff worden geschrapt om te ontmoedigen dat mensen uit die regio naar Nederland komen. Alleen al vorige maand werden ruim driehonderd asielverzoeken ingediend door Albanezen, Serviërs en Kosovaren. Asielzoekers uit deze landen maken vrijwel nooit kans op een vluchtelingenstatus. „We moeten duidelijk maken dat het geen zin heeft hier asiel aan te vragen”, zei de staatssecretaris woensdag in de Volkskrant.

Vooral het aantal Albaniërs dat naar Nederland komt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2014 dienden 86 Albanezen een asielverzoek in. Dit jaar werden tot nu toe al 1.375 aanvragen gedaan, ruim vijftien maal zo veel, zo blijkt uit cijfers van de immigratie- en naturalisatiedienst IND.

Veilige landen

Het is voor het eerst dat het kabinet deze tegemoetkoming in de terugreiskosten schrapt. Eerder sloot Dijkhoff deze landen al uit van de ‘aanvullende herintegratiebijdrage’, omdat misbruik werd gemaakt van deze hogere ‘vertrekbonus’. Deze bijdrage is bedoeld voor terugkerende asielzoekers (1.750 euro voor een volwassene, 880 euro voor een kind) om in hun land van herkomst een nieuw leven op te bouwen. Van sommige migranten werd vermoed dat zij speciaal voor deze vertrekbonus naar Nederland kwamen.

Sinds eind vorig jaar staan de westelijke Balkanlanden op Dijkhoffs lijst van ‘veilige landen’. Asielzoekers die hier vandaan komen, krijgen alleen een verblijfsvergunning als ze aantonen dat ze individueel gevaar lopen. Hun bewijslast is daarmee een stuk zwaarder dan voor mensen uit een onveilig land als Syrië. Ook Marokko, Ghana en Mongolië staan op de lijst.

Vorige week bevestigde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, dat Dijkhoff deze hogere bewijslast mag eisen van asielzoekers.