Verenigde Staten

Protesten na twee doden door politiekogels

In de stad Charlotte in de staat North Carolina zijn gisteren rellen uitgebroken nadat de politie een zwarte man had doodgeschoten. De 43-jarige Keith Lamont Scott werd doodgeschoten in zijn auto door agenten die met een huiszoekingsbevel de buurt in waren gekomen, op zoek naar iemand anders. Hij zou volgens de politie met een wapen in de hand zijn uitgestapt. Het wapen is door de politie gevonden. Volgens zijn dochter bezat Scott geen wapen, had hij een boek in zijn hand en heeft de politie het wapen er neergelegd. Betogers blokkeerden een snelweg en bekogelden agenten met projectielen. Een dozijn agenten raakte licht gewond.

Ook in Tulsa in de staat Oklahoma werd dinsdag gedemonstreerd. Hier schoot agente Betty Shelby vrijdag de 40-jarige zwarte Amerikaan Terence Crutcher dood, terwijl hij zijn handen omhoog had en ongewapend bleek. De federale recherche doet onderzoek. Dit jaar zijn volgens de database die de Britse krant The Guardian bijhoudt, 787 Amerikanen door politiekogels gedood. (BBC, Reuters)

    • Maartje Somers