Verenigde Staten

Politie schiet zwarte man dood, rellen in Charlotte

In de Amerikaanse stad Charlotte (North-Carolina) zijn onregeldheden uitgebroken nadat de politie een 43-jarige zwarte man had doodgeschoten. Demonstranten sloten een deel van een snelweg af en gingen de confrontatie met de politie aan. Daarbij raakten zestien agenten lichtgewond. Ook werden politieauto’s beschadigd.

Volgens de politie was Keith Lamont Scott gewapend toen hij werd neergeschoten. De politie zocht naar een verdachte toen Scott met een vuurwapen zijn auto uitkwam. Aan bevelen dat hij zijn wapen moest laten vallen zou hij geen gehoor hebben gegeven. Daarop schoot een agent, zelf een zwarte man, Scott neer.

Volgens persbureau AP had Scott een strafblad. Hij is meermaals aangeklaagd voor wapengebruik, en heeft dat in één geval toegegeven. In 2015 werd hij gestraft voor rijden onder invloed. De advocaat van Scotts familie reageerde door te zeggen dat Scott niet nog een keer slachtoffer moet worden door zaken uit zijn verleden op te rakelen. De familie zegt ook dat Scott ongewapend was en in zijn auto een boek zat te lezen.

Het incident in Charlotte is het zoveelste in korte tijd waarbij een zwarte man door de politie wordt gedood. In Tulsa (Oklahoma) riepen demonstranten ten tijde van het protest in Charlotte op tot vervolging van een agent die op 16 september de 40-jarige Terence Crutcher doodschoot. Crutcher hield zijn handen omhoog, maar werd geraakt met een stroomstootwapen en daarna op de grond doodgeschoten. Justitie doet onderzoek.