Een uitzendbureau voor moord op bestelling

Rechtbank

De grootste vondst van wapens in jaren, was het. Bedoeld voor liquidaties, denkt justitie. Nu staan tien verdachten voor de rechter.

De in Nieuwegein aangetroffen wapens uitgespreid op een tafel in het kantoor van Korps Landelijke Politiediensten. Foto Koen van Weel / ANP

Het is een opmerkelijk ringbandboekje dat de politie op 15 juli 2015 aantreft in de woning van Werner E. in Nieuwegein. In het boekje met blauwe kaft dat op een koffietafeltje in de woonkamer ligt, staan lange opsommingen met data, namen en bedragen. De eerste zin luidt: „8 – 1: 150 binnen, Rotje.”

Daarna volgen nog meer data met bedragen en curieuze namen: Zonne, Rapper, Black, Ouwe.

Het is een drugsboekhouding, concludeert de politie later, met ingekomen en uitgegeven hoeveelheden drugs die een eigen merknaam hebben: TOP03 of Lexus. Zonne, Rapper en al die andere namen zijn de bijnamen van leveranciers en afnemers.

Lees ook Waar gaat de zaak 26Koper ook weer over?

Achter het eerste tabblad zit een los blaadje dat minder aan de verbeelding overlaat. „Ontvangen van Balloe: 3 keer AK met Maga.” ‘AK’ staat voor het automatische wapen AK-47 en ‘Maga’ betekent magazijn. Dat past bij de vondst die de politie die dag heeft gedaan in een loods in Nieuwegein. Daar is een groot aantal automatische wapens gevonden, inclusief munitie. Het is de grootste wapenvondst van de afgelopen jaren.

file-page1

De groep verdachten achter de boekhouding en de wapens staat deze donderdag voor de rechter in Amsterdam. Het onderzoek naar hen kreeg de naam 26Koper mee. Behalve van bezit van en handel in wapens verdenkt het Openbaar Ministerie de tien verdachten, allemaal mannen, ervan liquidaties voor te bereiden. De groep zou, vermoedt justitie, hebben gefunctioneerd als een crimineel uitzendbureau voor moord op bestelling.

Chino wordt gevolgd

De criminelen uit de omgeving van Nieuwegein komen bij de politie in beeld als ze in het vroege voorjaar van 2015 een supersnelle Audi kopen van een autodief uit de buurt van Rotterdam. De politie volgt de auto naar een garagebox in Maurik. Door deze box te observeren en af te luisteren krijgt de politie een beeld van de activiteiten van de groep.

Zo zien rechercheurs half juni 2015 dat twee verdachten een tas met wapens verplaatsen. In diezelfde periode wordt de gestolen Audi van een vals kenteken voorzien en wordt een jerrycan met benzine naar de garagebox gebracht. Enkele dagen later ziet de politie dat een van de verdachten een baken plaatst onder de auto van een crimineel met de bijnaam Chino. In combinatie met een mobiele telefoon kan met zo’n baken een auto op afstand worden gevolgd.

Het baken is op 26 mei 2015 door dezelfde twee verdachten gekocht bij de Spyshop in Nieuwegein. Saillant detail: in de eerder genoemde boekhouding staat bij die datum de volgende passage: „7.000 euro uit aan twee trackers en alarm”. Het bevestigt dat de boekhouding een realistisch beeld geeft van het geld dat in de groep rondgaat. En dat is niet gering. In anderhalf jaar tijd is er volgens de politie voor ruim 19 miljoen euro aan drugs verhandeld.

trackers-page-001

Belangrijke vraag is waarom Chino door deze groep werd gevolgd. De boekhouding geeft hier geen uitsluitsel en daarom is de politie naar Chino gestapt. Hij vertelde dat het te maken heeft met een ruzie over gestolen drugs en de ontvoering van een coffeeshophouder.

Hoofdrolspeler in dat conflict is Ebrahim B. Hij bevestigt dat verhaal en stelt bovendien dat een van de verdachten betrokken zou zijn geweest bij een liquidatie in Spanje. Het gaat om Jaouad W., hoofdverdachte in deze zaak. Zijn naam komt ook voor in andere onderzoeken naar liquidaties in de onderwereld.

Gezien de reputatie van de verdachten, de gevonden spullen en de verklaringen van de mensen die door de verdachten zijn gevolgd, vermoedt het Openbaar Ministerie dat de verdachten plannen hadden voor liquidaties. Of ze die ook echt zouden uitvoeren – daar kon de politie niet op wachten. Chino is door de politie gewaarschuwd nadat het baken onder zijn auto was geplaatst.

De verdachten beroepen zich tot op heden op hun zwijgrecht en willen geen vragen beantwoorden over hun rol. Volgens justitie versterkt dat het beeld van zware criminelen die zich laten inhuren voor moord.

De vraag is wie de opdrachtgevers zijn. Volgens Ebrahim B. is dat een crimineel van Marokkaans-Nederlandse afkomst. Het is niet duidelijk of die beschuldiging klopt. Wel staat vast dat het onderzoek 26Koper tot grote onrust in de onderwereld heeft geleid. Drie getuigen die na de aanhouding van de verdachten zijn gehoord, kunnen hun verhaal bij de rechtbank niet navertellen: ze zijn doodgeschoten. Een van hen was Mark Bakker, de eigenaar van de Spyshop waar de verdachten hun bakens hebben gekocht.

    • Jan Meeus