Ten minste 20 doden door overstromingen Indonesië

Het zwaarst getroffen werd het gebied rond de plaats Garud, op het eiland Java.

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het puin in Sumedang.
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het puin in Sumedang. Foto Timur Matahari/ AFP

Bij overstromingen in Indonesië zijn de afgelopen dagen ten minste twintig mensen om het leven gekomen. De ergste schade werd veroorzaakt in het gebied rondom Garut, zo’n 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Jakarta, meldt persbureau Reuters. Ongeveer duizend mensen zijn met de hulp van militair personeel geëvacueerd.

De overstromingen zijn het gevolg van aanhoudende stortregens, waardoor rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Het is momenteel nog niet duidelijk wat de exacte schade is: enkele tientallen mensen worden nog vermist en reddingswerkers zoeken in het getroffen gebied nog naar overlevenden. Ook zijn honderden huizen beschadigd.

Naast Garut werd ook de plaats Sumedang zwaar getroffen. Daar kwamen ten minste drie inwoners om het leven als gevolg van aardverschuivingen. Onder meer twee huizen en een moskee werden daardoor verwoest.

Regenseizoen

Overstromingen en aardverschuivingen zijn niet ongebruikelijk in Indonesië. Het regenseizoen (de moesson) in het land is deze maand begonnen, waardoor dit soort situaties zich de komende maanden waarschijnlijk nog vaker gaan voordoen.