Gevechten in Syrië zetten wapenstilstand onder druk

IS heeft een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten en nabij Hama wordt er hevig gevochten.

Reuters / Abdalrhman Ismail

De oorlog in Syrië lijkt weer geheel te zijn hervat. Terreurbeweging Islamitische Staat heeft in de buurt van Damascus een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten en in de omgeving van Hama zijn gevechten uitgebroken tussen rebellengroepen en het Syrische leger en haar bondgenoten.

Verder kwamen er op dinsdagnacht bij een bombardement in de buurt van Aleppo vijf medische hulpverleners om. Volgens het Syrisch Observatorium is Syrië of Rusland verantwoordelijk voor deze aanval.

Gevechten laaien op in provincie Hama

De VN-Veiligheidsraad komt woensdag bijeen om te spreken over de situatie in Syrië. Op dinsdag lieten de VS en Rusland nog weten dat de wapenstilstand, die vorige week maandag begon, nog van kracht is. Ze zouden zich blijven inzetten om het staakt-het-vuren te redden. Op de grond is daarvan weinig te merken.

Na verschillende beschietingen van rebellengroepen in de provincie Hama hebben regeringsgroepen en haar bondgenoten een tegenaanval ingezet. Een commandant van de islamistische rebellenbeweging Jaish al-Fatah vertelt aan persbureau Reuters dat Russische gevechtsvliegtuigen voorafgaand de aanval bombardementen hebben uitgevoerd.

Niet voor het eerst dat IS vliegtuig uit de lucht schiet

Het Syrische gevechtsvliegtuig MG-23 stortte neer bij het oostelijke Qalamoungebergte, vlakbij de hoofdstad Damascus. Het Syrische leger bevestigt dat IS het vliegtuig heeft neergeschoten; de piloot zou zijn gered.

Het is niet voor het eerst dat IS een gevechtsvliegtuig zou hebben neergehaald. Ook in juli en april van dit jaar schoten ze een vliegtuig uit de lucht. De terreurbeweging behoort niet bij de partijen die onderdeel zijn van de wapenstilstand.

Vijf medische hulpverleners komen om bij bombardement

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn bij bombardementen in de buurt van Aleppo vijf medische hulpverleners van de in Parijs gevestigde hulporganisatie UOSSM om het leven gekomen. Ook werden negen rebellen van de beweging Jaish al-Fatah gedood. Binnen deze beweging vechten zowel de ‘gematigde’ rebellen van het Vrije Syrische leger en salafistische militanten van Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige Al-Nusra. Rusland beschouwt Jaish al-Fatah als terreurbeweging.

De luchtaanval werd uitgevoerd door Russische of Syrische gevechtsvliegtuigen, zo meldt het Syrisch Observatorium. De aanval vond plaats in het dorp Khan Touman ten zuidwesten van Aleppo.

De dood van de medische hulpverleners volgt op de aanval van afgelopen maandag op het hulpkonvooi waar achttien vrachtwagens met hulpgoederen werden vernietigd. Volgens het Syrische Rode Kruis kwamen hierbij zeker twintig mensen om, onder wie ook hulpverleners. Volgens de VS zijn Russische gevechtsvliegtuigen verantwoordelijk voor deze aanval.