‘Rooie Toon verdacht van plannen moorden op justitiemedewerkers’

De 61-jarige Echtenaar Toon van H. is dinsdag gearresteerd op verdenking van het opdracht geven tot de moord op Paul van Hilten, advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch. Ook zou hij een ambtenaar van de FIOD hebben willen laten ombrengen. Van H.’s advocaat Ludo Hameleers heeft dit bevestigd.

De Limburger werd eerder al opgepakt voor het beramen van aanslagen op dezelfde personen. Hij zou destijds ook de Brabantse vastgoedmagnaat Jos Geerts uit de weg hebben willen ruimen. Justitie kon die verdenkingen destijds niet hard maken. Van H., destijds nog antiekhandelaar, werd wel veroordeeld voor het helen van een klok en voor verboden wapenbezit. Ook twee jaar eerder was de Echtenaar even in beeld bij Justitie vanwege het beramen van liquidaties van FIOD-ambtenaren.

Volgens advocaat Hameleers zijn de verdenkingen op niets gebaseerd. „Mijn cliënt is nooit veroordeeld voor geweldsdelicten. Het is gebakken lucht, een broodje-aapverhaal. Net als eerder, zal blijken dat er niets aan de hand is. In 2003 is de zaak niet eens voor de rechter gebracht. Ik verwacht dat mijn cliënt nu binnen twee dagen weer op vrije voeten zal zijn.”

Van H., ook wel bekend als ‘Rooie Toon’ kreeg vaker te maken met Justitie. Nadat zijn medewerker Bianca van der L. haar man om het leven had gebracht vanwege relatieproblemen, werd de Echtenaar ook verdacht van medeplichtigheid. Het leidde niet tot een veroordeling.

In november 2001 was Van H. zelf doelwit van een aanslag. Daarvoor is nooit een dader opgepakt.

Vuurwapen en munitie

De politie doet zelf geen mededelingen over de doelwitten van de liquidatieopdrachten. De Echtenaar kwam in beeld nadat bij het korps Oost-Brabant tips binnen waren gekomen over de opdrachten tot moord. Van H. is thuis gearresteerd. Daarbij werd een vuurwapen en munitie aangetroffen. De politie heeft ook antieke wapens meegenomen. Van H. verzamelt die. Justitie onderzoekt nog of hij ze thuis mag hebben.

    • Paul van der Steen