Rome wil Spelen van 2024 niet meer organiseren

De burgemeester vindt dat Rome zijn aandacht nodig heeft voor voorzieningen en corruptiebestrijding.

Burgemeester Virginia Raggi. Foto Gregorio Borgia / AP

Het stadsbestuur van Rome wil de Olympische Spelen van 2024 niet langer organiseren. Dat heeft burgemeester Virginia Raggi woensdag bekendgemaakt. Raggi vindt een dergelijk project niet gepast in een tijd dat Rome kampt met corruptie en slechte sociale voorzieningen, meldt persbureau Reuters. Alleen Los Angeles, Boedapest en Parijs zijn nog in de race voor de organisatie.

Raggi is burgemeester namens de eurosceptische Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo. In juni werd ze verkozen tot burgemeester van de Italiaanse hoofdstad. Haar besluit om uit de race te stappen gaat in tegen de wens van de gemeenteraad. Vorig jaar werd er nog met 38 tegen 6 voor gestemd. Mogelijk moet de gemeenteraad nu opnieuw over de Romeinse kandidatuur stemmen. Het is de vraag hoeveel dat nog uitmaakt, het IOC kiest vrijwel nooit voor een stad die verdeeld is over de kandidatuur.

Lees ons portret over Virginia Raggi: Onervaren, maar helemaal anders

Vier jaar geleden trok Rome zich ook al terug uit de strijd voor de organisatie van de spelen van 2020. Daar besloot de toenmalige premier Mario Monti toen om financiële redenen.

Het IOC neemt in september volgend jaar een besluit over de spelen van 2024. Eerder hebben Hamburg en Boston zich al teruggetrokken bij gebrek aan financiële mogelijkheden of politieke steun. Het kost het comité in toenemende mate moeite om steden te vinden die bereid zijn de spelen te organiseren. Veel landen en steden hebben geen zin in de strenge eisen en hoge kosten.

    • Bastiaan Nagtegaal