Rechtszaak

Nigeria eist miljarden van oliebedrijven

De Nigeriaanse overheid is een rechtszaak begon tegen een aantal van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, waaronder Shell, wegens illegale uitvoer van olie. Het land heeft een schadeclaim neergelegd van omgerekend 11,4 miljard euro bij de oliemaatschappijen, waaronder verder Chevron, Eni, Agip, Petrobras en Total. Dat meldden anonieme bronnen die betrokken zijn bij de procedure. Volgende week zijn de eerste zittingen bij de rechtbank in Lagos. Volgens de Nigeriaanse overheid hebben de oliebedrijven tussen 2011 en 2014 de uitvoer van 57 miljoen vaten olie niet gemeld bij de lokale autoriteiten. Shell kon woensdagochtend nog niet reageren. Enkele andere oliebedrijven hebben het bestaan van de rechtszaak bevestigd, maar willen verder niet reageren. Nigeria is voor de oliemaatschappijen een belangrijk winningsgebied, maar hun aanwezigheid staat al jaren ter discussie. (AP)