Rahami verdacht van gebruik ‘massavernietigingswapens’

De man die verdacht wordt van de bomaanslagen in New York en New Jersey is daar nu ook officieel voor aangeklaagd.

Beeld van de plaats in New York waar zaterdag explosieven ontploften. Foto Andres Kudacki/ AP

Ahmad Khan Rahami wordt nu ook vervolgd voor het plegen van bomaanslagen in New York en New Jersey. Hij wordt onder meer verdacht van het gebruiken van massavernietigingswapens en het plaatsen van bommen op openbare plekken, zo blijkt uit de officiële aanklacht die is ingediend in de twee staten. 29 mensen raakten zaterdag gewond toen een bom in een prullenbak ontplofte in de New Yorkse wijk Chelsea. Ook op andere plaatsen lagen explosieven.

In totaal wordt Rahami vervolgd voor vier strafbare feiten. Naast de twee eerder genoemde zaken zijn dat ook nog het beschadigen van eigendom met explosieven en het gebruik van vernietigingswapens. Dinsdag werd de verdachte ook al aangeklaagd, toen voor vijfmaal poging tot moord op agenten en verschillende wapendelicten.

Dagboek gevonden

Uit een geschreven dagboek dat de politie vond bij Rahami valt te lezen wat hij met zijn aanslagen beoogde. De verdachte hoopte “dat het geluid van de bommen gehoord zouden worden in de straten” en dat hij als martelaar zou sterven. Rahami werd maandag na een vuurgevecht opgepakt door de politie in New Jersey.

De verdachte beschuldigt de VS er in het dagboek van dat het land heilige moslimstrijders heeft afgeslacht die vochten in Afghanistan, Irak, Syrië en op andere plekken in de wereld. “Schoten voor de politie, dood aan jullie onderdrukking”, valt er te lezen. Voorts prijst de man Osama Bin Laden, het brein achter de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001.

Rahami stelt onder meer dat hij een aanslag wilde plegen “in de straten waar ze een hardloopwedstrijd willen houden”. Hij zou daarvoor een wapen bestaande uit drie pijpbommen laten ontploffen met een mobiele telefoon. Slechts één van de drie bommen ging echter maar af, zaterdag, langs het parkoers waar een sponsorloop zou plaatsvinden voor gewonde Amerikaanse mariniers en matrozen. Die werd na de explosie afgelast.

De ingrediënten voor de bommen werden volgens de aanklacht gekocht op Ebay. Zo schafte hij op de veilingsite onder meer citroenzuur en elektrische ontstekers aan.

Eerder al aangeklaagd

Dinsdag werd bekend dat Rahami in 2014 al eens was aangeklaagd, toen voor het verwonden van zijn broer met een mes. Een jury oordeelde toen dat hij niet werd aangeklaagd, ondanks een waarschuwing dat Rahami “een gevaar voor zichzelf en anderen” vormde.

    • Jorg Leijten