Publiek einde powerkoppel

Scheiding Brad Pitt en Angelina Jolie

Brangelina was een begrip en koppel dat miljoenen kreeg voor privéfoto’s en hun roem inzette voor goede doelen. Maar het huwelijk sleet, zo blijkt nu.

Brangelina no more. Nu Hollywoods beroemdste glamourkoppel Brad Pitt (52) en Angelina Jolie (41) in Californië een scheiding aanvraagt, wordt dat gepresenteerd als de ondergang van een merk. Waar stond Brangelina voor?

Mr. & Mrs. Smith

Brangelina speelde tweemaal samen in dezelfde film. In 2004 ontmoetten Pitt en Jolie elkaar op de set van Mr. & Mrs. Smith als echtpaar huurmoordenaars van wie het huwelijk – ze zijn in therapie – een impuls krijgt als ze elkaar moeten vermoorden: ze slopen dan uiterst sexy hun modelvilla. Een actiekomedie waar de vonken van afsprongen, heel anders dan in het door Jolie geregisseerde arthousedrama By the Sea van 2015, waarin Pitt als dronken, geblokkeerde schrijver Roland en Jolie als de depressieve Vanessa aan de Franse Rivièra hun levenloze huwelijk trachten te redden.

Zo’n film geeft roddels, besefte Brangelina: rond de opnames traden ze in het huwelijk op hun Château Miraval in Zuid-Frankrijk, het landgoed dat het paar per helikopter had gespot. Maar paparazzi kwamen in 2014 met een video van een boze Jolie die Pitt op een balkon de les leest en geruchten over relatietherapie. Brangelina zou op springen staan.

Anno 2004 was Pitt getrouwd met ‘America’s sweetheart’ en Friends-ster Jennifer Aniston: een ‘power couple’ met een eigen filmbedrijf, Plan B. En daar kwam femme fatale Angelina Jolie, in 2004 nog niet genezen van de reputatie van ‘blood smeared druggie’ (Daily Mirror). Jolie, die in 1999 een Oscar won als borderliner in de film Girl Interrupted, stond bekend als labiele Hollywoodprinses, op voet van oorlog met haar reactionaire vader, acteur Jon Voight, en spil van woeste relaties vol drugs, biseksualiteit en bloed – ze droeg een tijdje een ampul bloed van haar twintig jaar oudere minnaar Billy Bob Thornton om haar nek.

Team-Jolie

Maar al verkochten T-shirts van Team-Aniston aanvankelijk stukken beter dan Team-Jolie, haar reputatie was voor Pitt al aan het kenteren. Als actieheldin in Lara Croft: Tomb Raider werd Jolie in 2001 mainstream, blockbusters als Wanted en Salt maakten haar tot Hollywoods populairste actieheldin. En ze was aan het settelen: voor Pitt had Jolie in 2002 al Maddox uit Cambodja geadopteerd, met Pitt volgden in 2005 Zahara uit Ethiopië en Pax uit Vietnam. Zelf kreeg het paar drie kinderen: Shiloh en de tweeling Knox en Vivienne.

Zo wordt de opkomst en ondergang van Brangelina een oud motief: hartstocht die blust in vreugdeloze ernst en huwelijksroutine.

Brangelina zette hun roem om in goede doelen. Angelina, die zich op de filmset van Lara Croft in Cambodja bewust werd van het wereldleed, zette zich met kenmerkend fanatisme in voor goede doelen: als goodwill-ambassadeur van de VN reisde ze vuurhaarden af. Gezinsfoto’s werden voor miljoenen aan roddelbladen verkocht, de opbrengst ging naar goede doelen, met als record de 14 miljoen dollar van People en Hello! voor de eerste foto’s van de tweeling.

Acteren verruilde Jolie steeds vaker voor de regie van zware, matig succesvolle films als het Bosnische oorlogsdrama In the Land of Blood and Honey (2011) en Unbroken (2014).

Stem ook in NRC’s verkiezing van de beste film van de afgelopen vijf jaar

Extra sympathie verdiende Jolie in 2013 toen ze via een opiniestuk in The New York Times bekendmaakte dat ze een preventieve dubbele borstamputatie had ondergaan wegens erfelijke aanleg tot borstkanker. Later volgden baarmoeder en eileiders.

Lees ook ‘Het was heftig deze film te draaien’, een interview met Jolie over In the Land of Blood and Honey

Vreugdeloos

En Pitt? Hem ging het best goed: als acteur en als producer van – onder meer – 12 Years a Slave en Selma. Maar er sloop iets vreugdeloos in zijn optreden. Toen hij in 2011 in Cannes de promotie van arthousefilm The Tree of Life deed, straalde hij met zijn baard en hoedje net iets te ijverig nieuwe rijpheid uit. Vaderschap had hem veranderd, zei Pitt: als lid van team Brangelina reisde hij tegenwoordig met een stoet assistenten, privédocenten en kindermeisjes over de wereld, liefst ’s nachts om de paparazzi te ontlopen: zijn zes kinderen waren experts in het in- en uitpakken. Hij zocht nu andere rollen. Geen sexy of leeghoofdige rebellen, maar mannen met waardigheid.

Al in 2014 kwamen er geruchten dat Pitt en Jolie in relatietherapie waren

Zo wordt de opkomst en ondergang van Brangelina een oud motief: hartstocht die blust in vreugdeloze ernst en huwelijksroutine. Grazia roddelt nu dat Pitt op de set van Allied viel voor actrice Marion Cotillard en haar zwanger maakte, roddelsite TMZ beweert dat Angelina Jolie klaar was met Pitts consumptie van drank en marihuana – een oude zonde – in combinatie met woede-uitbarstingen. Kamp Pitt spreekt weer van „kwaadaardige leugens”. Komt het tot een vechtscheiding over de kinderen – voogdij of co-ouderschap? – dan volgt er ongetwijfeld meer. Sprookje voorbij? Welnee: verwelkte liefde is Hollywoods favoriete sprookje.

    • Coen van Zwol