PSV heeft geen kind aan Roda JC, Ajax walst over Willem II heen

De Eindhovenaren winnen thuis eenvoudig met 4-0, Ajax verslaat Willem II in de Arena met 5-0.

Doelpuntenmaker Davy Pröpper viert de 1-0 met zijn teamgenoten.
Doelpuntenmaker Davy Pröpper viert de 1-0 met zijn teamgenoten. Foto: Joep Leenen / ANP

PSV heeft zijn eerste wedstrijd in het KNVB-bekertoernooi thuis eenvoudig met 4-0 gewonnen van Roda JC. Bij de Eindhovenaren maakte Siem de Jong, mede door een schorsing van zijn broer Luuk, als basisspeler zijn officiële debuut.

In de 25ste minuut opende Davy Pröpper de score. Er was een blunder van Roda-keeper Yves de Winter voor nodig om zijn schot in het doel te doen belanden. Negen minuten later tekende Gastón Pereiro met een kopbal voor de 2-0 na een voorzet van Santiago Arias. Na de rust maakte Pröpper met zijn linkervoet zijn tweede treffer. In de 77ste minuut bepaalde Luciano Narsingh met een stift de eindstand op 4-0. In de slotfase liet PSV-trainer Phillip Cocu ook de 19-jarige spits Sam Lammers zijn debuut maken in het eerste elftal.

Ook Ajax wint simpel

Ook Ajax bereikte zonder zich zwaar in te spannen de tweede ronde. In de Arena werd Willem II, dat in de competitie nog brutaal de drie punten uit Amsterdam had meegenomen, met 5-0 weggespeeld. In een aangepaste opstelling zorgden Riechedly Bazoer, Hakim Ziyech, Lasse Schöne en de debutanten Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri voor de doelpunten.

Bij het duel werd voor het eerst gebruikgemaakt van een videoscheidsrechter, die meteen nuttig was: nadat scheidsrechter Danny Makkelie in eerste instantie geel trok voor een overtreding van Willem II-speler Anouar Kali, gaf hij na een seintje van videoscheidsrechter Pol van Boekel alsnog rood.

Ook Go Ahead, PEC, Sparta, AZ, Heracles en ADO door

Eerder op de avond won Go Ahead Eagles uit met 1-3 van amateurclub Dongen. PEC Zwolle won uit met 1-4 van de amateurs van DVS’33 Ermelo, terwijl Sparta Rotterdam thuis met 3-1 eerstedivisionist FC Dordrecht versloeg. AZ had het uit even moeilijk met amateursclub FC Lienden, getraind door Hans Kraay junior, maar won uiteindelijk met 1-4. Heracles Almelo kwam goed weg: pas na verlenging werd afstand genomen van amateurclub Excelsior Maassluis: 1-3. ADO Den Haag won de strafschoppenserie met 5-3 van NEC, nadat het na negentig minuten 0-0, en na verlenging 1-1 stond.

Fortuna Sittard werd verrassend uit het bekertoernooi gekegeld door Spakenburg, dat uitkomt in de Tweede Divisie. In Spakenburg werd het 2-1 voor de thuisploeg.