Pijnlijke knie? De injectie is ineens 112 procent duurder

Ziekenhuistarieven in Nederland zijn nog steeds geheim, maar we betalen ze allemaal wel. NRC inventariseert met hulp van lezers de prijzen.

Het duurde slechts twee minuten. Net als vorig jaar stonden de heer en mevrouw B. uit Bergen op Zoom zo weer buiten. Mevrouw B. heeft artrose en kreeg daarvoor in het Bravis Ziekenhuis een prik in haar knie om de pijn door slijtage van de knie te verzachten.

Vorig jaar was de rekening 480,88 euro. Maar de wereld staat niet stil. Dit jaar bedroeg de factuur 1.018,49 euro, een stijging van 112 procent. Dit was een van de redenen om de factuur met ons te delen in het NRC-onderzoek naar ziekenhuistarieven.

Toen de Bravis-rekening op de deurmat viel, nam B. contact op met zijn zorgverzekeraar, het Zilveren Kruis. Hoe kan die prijs meer dan verdubbelen, wilde hij weten van de verzekeraar die tegen de beste prijs en kwaliteit zorg inkoopt voor zijn verzekerden. „Voor behandelcode 15B114 mocht het ziekenhuis zijn eigen prijs bepalen”, schreef de grootste zorgverzekeraar van Nederland. „Hiervoor werd geen speciale afspraak gemaakt. Ik sluit uw klachtendossier.”

Verkopers die hun eigen prijs bepalen voor diensten die sowieso worden ingekocht, klopt dat wel? „Dat kan inderdaad voorkomen. Het ziekenhuis stelt in dit geval de tarieven zelf vast”, zegt een woordvoerder van het Zilveren Kruis. Want, zo legt zij uit, de verzekeraar kijkt naar het gehele plaatje en maakt afspraken over het jaarbudget. Zoals al eerder in ons onderzoek bleek, onderhandelen verzekeraars en ziekenhuizen niet over alle tarieven.

Zie hier het recept voor een ziekenhuis dat het tarief verdubbelt. Alleen, is dat niet zuur als je zojuist een eigen risico van 885 euro hebt gekozen? „Ik ga ervan uit dat mensen met deze aandoening dat niet hebben”, zegt de woordvoerder van Zilveren Kruis.

Misschien zouden de artrosepatiënten sowieso wat meer rond kunnen kijken in de regio Zeeland. Daar zijn ook moderne kleinschalige klinieken als Zeelandcare die met hun tarieven nog stukken lager zitten. Een bezoekje als van mevrouw B. kost er 283,67 euro in plaats van de 1.018,49 die Bravis incasseert.

En hoe verklaart het ziekenhuis deze enorme stijging van de tarieven voor artrosepatiënten? Eigenlijk is dat nauwelijks uit te leggen. De afdeling zorgverkoop van Bravis geeft een reactie die te technisch is om te citeren. Strekking: „de productstructuur” van „de zorgproducten” is door een landelijke „systeemwijziging” aangepast. Andere behandelingen zouden daardoor weer goedkoper zijn uitgevallen.

Daar schiet de artrosepatiënt in Zeeland dus niet zoveel mee op. Doordat de ziekenhuistarieven geheim zijn en niet openbaar vergelijkbaar kan de hulpverlener anno 2016 nog steeds met zulke onbegrijpelijke tariefverschillen wegkomen.

Help mee de tarieven in de zorg in kaart te brengen. Ga naar nrc.nl/zorgtarieven