Paul Haarhuis nieuwe bondscoach KNLTB

De 50-jarige oud-toptennisser gaat de functie combineren met zijn baan als captain van het Fed Cup-team.

Haarhuis is momenteel captain van Fed Cup-team, het Nederlandse vrouwentennisteam.
Haarhuis is momenteel captain van Fed Cup-team, het Nederlandse vrouwentennisteam. Foto: Koen Suyk / ANP

Paul Haarhuis gaat als bondscoach aan de slag bij de KNLTB. Dat heeft de tennisbond woensdag bekendgemaakt. Haarhuis gaat samenwerken met Martin Bohm, die de functie sinds 2013 bekleedt.

De oud-toptennisser is volgens de bond aangesteld “voor het creëren van een topsportcultuur, zowel binnen de organisatie als bij de gecertificeerde ‘talent partners’”. Ook wordt hij verantwoordelijk voor talentherkenning en optimale talentontwikkeling. De andere bondscoach, Martin Bohm, gaat zich meer richten op het voorbereiden en uitvoeren van de verschillende wedstrijd- en trainingsprogramma’s.

De 50-jarige Haarhuis is momenteel captain van Fed Cup-team, het Nederlandse vrouwentennisteam. Hij gaat zijn nieuwe functie met zijn huidige baan combineren.

Leerstof voor talent

Jan Siemerink, naast captain van het Nederlands Davis Cup-team, het Nederlandse mannentennisteam, ook directeur Sportief bij de KNLTB, is blij met de komst van Haarhuis:

“Door de samenwerking met Paul kunnen we talent in Nederland nog beter begeleiden naar de top. De ervaringen die Paul heeft opgedaan, vormen een belangrijke leerstof voor de talenten.”

Haarhuis laat via de KNLTB-website weten zin te hebben in zijn nieuwe functie:

“Sinds ik in 2013 begon met werkzaamheden voor de bond heb ik dit altijd met veel plezier gedaan. Ik zet me graag in om als Hoofdbondscoach bij te dragen aan de top tien ambitie van de KNLTB. Ik kijk er dan ook naar uit om met de collega-coaches en trainers deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Haarhuis vormde tijdens zijn tenniscarrière lang een tenniskoppel met Jacco Eltingh. Het duo won samen alle grandslamtoernooien, waaronder Wimbledon in 1998, en stond nummer één op de wereldranglijst dubbelspel.