Eigenaar doet zelf hoogste bod op paard Jeroen Dubbeldam

Er werd op 4 tot 5 miljoen euro gerekend, maar bij het sluiten van de veiling bleek dat dat bedrag bij lange na niet gehaald zou worden.

Dubbeldam en Zenith in actie in Rio. Foto Robin Utrecht / ANP

De eigenaar van Zenith, het springpaard van Jeroen Dubbeldam, olympisch kampioen in 2000 en huidig wereldkampioen, heeft zelf het hoogste bod op het paard gedaan. Dat heeft het Springpaardenfonds Nederland (SFN), dat Zenith wilde verkopen, in een persbericht bekendgemaakt.

De directie ging over tot dat besluit omdat het paard toen de veiling ging sluiten, niet een bedrag leek op te leveren dat in de buurt kwam van de hoogte waar vooraf op werd gerekend. Insiders hadden geschat dat de 12-jarige bruine ruin 4 tot 5 miljoen euro op zou leveren.

Bij een openbare veiling op internet, die vanmiddag sloot, kwamen uiteindelijk vijf biedingen binnen, inclusief die van SFN. SFN wil Zenith nu proberen onderhands te verkopen.

Lees ook over de veiling: Alsof Lionel Messi wordt geveild en alle clubs op hem mogen bieden

Nieuwe ruiter?

Dubbeldam reed sinds 2011 op Zenith. Met het paard werd Dubbeldam Europees- en wereldkampioen, zowel individueel als in de landenwedstrijd. SFN kondigde aan Dubbeldam en Zenith nog samen uit te laten komen op de Olympische Spelen in Rio. Daarbij werd de combinatie zevende. Op twee honderdsten van een seconde werd de barrage gemist, waardoor niet om de medailles werd gestreden.

Gevreesd wordt dat Dubbeldam niet meer op Zenith zal rijden als hij een nieuwe eigenaar krijgt. Toen toppaard London in 2014 voor 8,6 miljoen euro werd verkocht, mocht ruiter Gerco Schröder er van de nieuwe eigenaar wel op blijven rijden.

Mislukt

Er werden nog vijf andere paarden geveild. Die leverden samen 1,365 miljoen euro op.

Toen het fonds in 2006 begon, met als doel om toppaarden voor Nederlandse ruiters te behouden, legden investeerders in totaal 2,6 miljoen euro in. Oprichter Jacob Melissen zei eerder tegen NRC blij te zijn als de veiling 102 procent van dat bedrag op te leveren. Bij een opbrengst van 98 procent zou SFN volgens hem mislukt zijn.

SFN houdt juridisch op te bestaan. Met SFN II, bestaande uit deels nieuwe investeerders, wordt er wel een doorstart gemaakt. Dat fonds heeft een van de paarden gekocht.

    • Joram Bolle