Opnieuw commissaris weg bij voetbalbond KNVB

Na voorzitter Johan Lokhorst stapt ook Ger Vermeulen op nadat eredivisieclubs het vertrouwen in de rvc opzegden.

De ingang van KNVB-hoofdkwartier in Zeist.
De ingang van KNVB-hoofdkwartier in Zeist. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

In navolging van voorzitter Johan Lokhorst is dinsdag ook Ger Vermeulen opgestapt uit de Raad van Commissarissen (rvc) van de KNVB. Dat maakt de voetbalbond woensdag bekend op zijn website. De overige drie commissarissen blijven voorlopig nog aan.

Vorige week was rvc-voorzitter Johan Lokhorst de eerste zijn conclusies trok uit de mededeling van eredivisieclubs, die het vertrouwen in de rvc opzegden. Vermeulen, die al sinds 1989 aan de KNVB verbonden was als voorzitter van de tuchtcommissie betaald voetbal, stapt nu ook op. In een verklaring op de KNVB-site zegt hij dat zijn vertrek onvermijdelijk was:

“In de laatste weken is er rond de rvc betaald voetbal een atmosfeer gecreëerd waarin ik niet langer kan maar zeker ook niet wil functioneren.”

Vermeulen was sinds 2012 lid van de rvc. De overgebleven drie rvc-leden (Simon Kelder, Henk Kivits en Johan de Kock) beraden zich op hun positie.

Eredivisieclubs zegden vertrouwen op in rvc

Onlangs zegde een ruime meerderheid van de eredivisieclubs het vertrouwen op in de rvc van de KNVB. De directe aanleiding hiervoor was het plotselinge afscheid van Bert van Oostveen, bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal en het voornemen om Gijs de Jong als zijn opvolger aan te stellen. De rvc van de KNVB, verantwoordelijk voor de aanstelling van de bestuursvoorzitter, schortte op verzoek van de clubs vervolgens de benoeming van De Jong op.