OM vervolgt oud-minister Eurlings om mishandeling

Eurlings zou in juli 2015 in het Limburgse Valkenburg zijn vriendin hebben geslagen.

Oud-CDA-minister Camiel Eurlings. Foto: Remko de Waal / ANP

Oud-CDA-minister Camiel Eurlings wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor mishandeling. Dat heeft het OM in Noord-Holland woensdag bevestigd.

Eurlings zou in juli 2015 in het Limburgse Valkenburg zijn vriendin hebben geslagen. De vrouw deed pas in december 2015 aangifte. Het OM stelde hierop een onderzoek in, dat nu is afgerond. De conclusie van het onderzoek is dat er sprake is van “een bewijsbare eenvoudige mishandeling”, zo laat een woordvoerder van het OM weten. Er is volgens het OM namelijk geen sprake van zwaar of blijvend lichamelijk letsel. De zaak wordt behandeld als een huiselijk geweld-zaak.

Het OM heeft op basis van het afgeronde onderzoek besloten Eurlings en zijn ex-partner mediation aan te bieden. Wanneer beide partijen hiermee instemmen zal een besloten OM-zitting volgen, waarin een officier van justitie een geldboete of een taakstraf kan opleggen. Als Eurlings of zijn ex-vriendin bezwaar maken tegen het besluit van de officier, kan alsnog een rechtszitting volgen.

Eurlings deed zelf aangifte van poging tot afpersing en smaad tegen zijn ex-vriendin. Het OM acht dit niet bewezen.

Eurlings: ik werk mee aan mediation

In reactie op het mediationvoorstel van het OM laat Eurlings in een persbericht weten “constructief en welwillend” te zullen meewerken. In het bericht wordt benadrukt dat Eurlings gedurende het negen maanden durende onderzoek het OM “alle medewerking” heeft verleend en “volgens afspraak” geen enkele publiciteit heeft gezocht.

Eurlings laat weten “opgelucht” te zijn dat aan een lange periode van onzekerheid een einde lijkt te zijn gekomen.

IOC-lid

Als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) was Eurlings deze zomer in Rio de Janeiro. Hij liet aldaar weten niet bang te zijn dat een eventuele veroordeling zijn functioneren als IOC-lid zal bedreigen.

Eurlings werd in 2007 minister van Verkeer en Waterstaat. Hij werd beschouwd als kroonprins van het CDA, maar verliet de politiek in 2010 om meer tijd aan zijn privéleven te kunnen besteden. In 2011 trad hij toe tot de directie van KLM. In 2014 werd bekend dat Eurlings en KLM ondanks een doorlopend contract, per direct uit elkaar gingen.

    • Etienne Verschuren