OM verkoopt onterecht afgepakte Bandidos-motor

Bandidos-strafzaak

Al langer bestaat kritiek op hoe justitie omgaat met in beslag genomen goederen. Bij de Bandidos liet het OM een motor te snel veilen.

©

Het Openbaar Ministerie (OM) kan een in beslag genomen Bandidos-motor niet teruggeven, terwijl dit moet van de rechter. Het heeft de motor al laten verkopen. Gevolg is dat het OM nu mogelijk compensatie moet betalen. Juristen uiten al langer kritiek op het beleid van justitie om spullen van nog niet veroordeelde verdachten te laten veilen.

De politie nam vorig jaar tijdens de arrestatie van veertien Bandidos-leden hun Harley Davidsons in beslag. De rechtszaak tegen de Limburgse Bandidos, volgens het OM een criminele organisatie, moet nog beginnen. Dat justitie de motoren van de verdachten had verkocht, ontdekte advocaat Gitte Stevens, die enkele Bandidos-leden bijstaat. Met de officier van justitie onderhandelde zij over de motoren. Eerst was de boodschap: betaal de taxatiewaarde, om verkoop te voorkomen. „Maar tijdens die gesprekken bleek opeens dat de motoren nooit meer zouden terugkomen: ze waren al geveild.”

In zeker één geval was dit onterecht. De motor is van de vader van een Bandidos-lid, en moet worden teruggegeven. De tweewieler is echter al geveild voor 11.500 euro. De taxatiewaarde is 32.000 euro. Een andere cliënt van Stevens kreeg zijn motor terug.

Bandidos-leden zijn gesteld op hun Harley’s. Eerder zei Bandidos-president Harrie R. tegen de Limburger dat een van de ergste dingen van de strafzaak is dat zijn motor is afgepakt. Een biker zonder motor is als een cowboy zonder paard, zei hij. De Harley van zijn zoon Jeremy R., eveneens Bandidos-lid, is ook geveild.

Jaarlijks neemt de politie tweehonderdduizend voorwerpen in beslag. Omdat de opslag kostbaar is, worden goederen soms geveild. Hier is veel kritiek op. De Nationale Ombudsman noemde het vorige maand „onbehoorlijk” dat verdachten niet weten wat er met hun spullen gebeurt.

Ook ontbreekt het aan een deugdelijke klachtenprocedure, stond onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Strafblad. Verdachten zijn na een beslaglegging „vogelvrij” omdat de rechter hun klacht slechts beperkt mag toetsen, stelt auteur Patrick van der Meij, advocaat en onderzoeker aan het Instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. Ook hoogleraar strafrecht Feikje Vellinga van de Universiteit Groningen noemt de rechtsbescherming bij een inbeslagneming uiterst schamel.

Te lage compensatie

Het beleid zou verdachten bovendien financieel benadelen. Als een verdachte wordt vrijgesproken, krijgt hij ter compensatie de veilingwaarde van het in beslag genomen goed. „Maar die spullen worden vaak ver onder de marktwaarde geveild, dus de verdachte krijgt een te lage compensatie”, zegt Van der Meij.

Het Limburgse OM wil niet reageren. Het Functioneel Parket stelt via een woordvoerder dat het goederen afpakt „om criminelen te raken waar dit hen het meeste pijn doet: in hun portemonnee”. Volgens de wet mag het OM goederen verkopen als de kosten van de opslag „niet in verhouding staan tot de waarde van de voorwerpen.” Ook hoeft het OM verdachten niet te informeren wanneer hun spullen worden geveild, aldus het parket.