Oliewinning

Overijssel naar rechter om afvalwater NAM

De provincie Overijssel stapt naar de rechter om de afvalwaterinjecties in voormalige gasvelden in Twente stop te zetten. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft zaterdag de oliewinning in Schoonebeek – de grootste winningslocatie in Nederland – hervat, en daarmee ook de injectie van afvalwater in de Twentse bodem.

De oliewinning lag sinds 2015 stil omdat de ondergrondse pijpleiding, voor transport van afvalwater van Drenthe naar Twente, bleek te lekken. Het Staatstoezicht op de Mijnen gaf in augustus toestemming om de herstelde leiding weer te gebruiken.

Het provinciebestuur van Overijssel vindt dat de NAM de injecties moet opschorten tot onderzoek naar alternatieven eind dit jaar is afgerond. Het provinciebestuur noemt de hervatting „onzorgvuldig en ongewenst”. De NAM zou voorbij zijn gegaan aan „protest en bezwaren van bewoners en politici.” Die vrezen voor risico’s voor drinkwater en natuur.

De NAM zegt dat het bedrijf goed heeft nagedacht over hervatting. „Wij vinden dat het veilig en verantwoord kan”, zegt een woordvoerder. „We hadden in augustus al toestemming. We hebben daarna al een maand gewacht.” De NAM pompt in Schoonebeek 6.000 olievaten per dag op. (NRC)

    • Annette Toonen