Obama: 50 landen nemen 360.000 vluchtelingen op

Tijdens een speciale top bij de VN maakte Obama bekend dat de VS 100.000 vluchtelingen toelaten.

Barack Obama houdt zijn laatste toespraak als president van de Verenigde Staten bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die in het teken stond van de vluchtelingencrisis. Foto AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens een speciale vluchtelingentop bij de Verenigde Naties bekendgemaakt dat de vijftig aanwezige landen hebben beloofd om 360.000 vluchtelingen op te nemen. Dat meldt persbureau Reuters.

Landen mochten alleen deelnemen aan deze conferentie wanneer zij de belofte deden om een deel van de vluchtelingen te verwelkomen.

De bijeenkomst werd gehouden in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Belangrijkste agendapunten waren de vluchtelingencrisis en de problemen rond het klimaatakkoord, maar de diplomatieke spanningen rond de wapenstilstand in Syrië verdrongen deze onderwerpen naar de achtergrond.

Lees ook: Belangrijkste week van de VN gekaapt door Syrië

‘Vluchtelingencrisis test voor internationaal systeem’

Tijdens de conferentie liet Obama weten dat de vluchtelingencrisis “een test is voor ons internationaal systeem waarin alle landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Het merendeel van de vluchtelingen wordt nu opgevangen door ongeveer tien landen”.

Obama maakte bekend dat de VS in de komende twee jaar 40 procent meer vluchtelingen opneemt ten opzichte van een jaar eerder, tot 100.000 in 2017. Het Witte Huis maakte niet bekend hoeveel andere landen bijdragen. Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, liet weten dat Nederland de komende jaren 4.000 vluchtelingen opneemt in het kader van hervestiging.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Ploumen: NL committed to give safe haven to refugees who find their way to our country, coming yrs 4000 resettlement places #UNGA @NLatUN

Het aantal van 4.000 vluchtelingen behoort tot de al eerder gemaakte afspraken met Turkije, zo laat een woordvoerdster van het minister van Justitie en Veiligheid weten. Zij zijn afkomstig uit vluchtelingenkampen in Turkije.

Tijdens haar toespraak bij de VN benadrukte Ploumen dat landen hun beloftes over noodhulp moeten nakomen.

“Er zijn miljarden toegezegd voor noodhulp, onlangs nog op de humanitaire top in Istanbul. Maar een nieuw VN-onderzoek laat zien dat het daarna stil is gebleven. Beloftes moeten worden nagekomen”.

    • Huib de Zeeuw