Nigeria wil 11,4 miljard zien van oliemultinationals

Dochters van vijf grote olieproducenten, waaronder Shell, zouden miljoenen vaten olie hebben geëxporteerd zonder dat te melden.

Archiefbeeld van een Nigeriaanse olie-installatie. Foto George Osodi / AP

Nigeria heeft een claim ingediend van 12,7 miljard dollar (omgerekend 11,4 miljard euro) voor illegale olie-export uit het land. Het land wil geld zien van Nigeriaanse dochterondernemingen van Shell, Total, Chevron, Agip en Brasoil meldt persbureau AP op basis van rechtbankstukken.

Bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de oliebedrijven ervan beticht worden tussen 2011 en 2014 de export van 57 miljard vaten ruwe olie niet gemeld te hebben bij de Nigeriaanse regering. Dat zou ontdekt zijn nadat de exportgegevens vergeleken werden met de hoeveelheid olie die in de Verenigde Staten werd gelost. De VS zijn de belangrijkste afnemer van Nigeriaanse olie. Verhoren in de zaak beginnen komende week.

Lees ook deze reportage vanuit Nigeria van correspondent Bram Vermeulen: De uitvinding die Afrika kan veranderen, maar er niet komt

De rechtszaak komt op een moment dat er in het land toch al veel scherpe kritiek is op de vervuilende praktijken van olieproducenten. In de Nigerdelta is zelfs een gewapende opstand tegen de multinationals gaande. Daar komt bij dat de verminderde olieproductie en de dalende prijzen het land in een financiële crisis hebben gestort. In maart haalde Angola Nigeria in als de grootste Afrikaanse olie-exporteur, aldus AP. De prijs voor een vat Nigeriaanse olie kwam dinsdag op 41,55 dollar.

    • Bastiaan Nagtegaal