Nieuw voorstel VS na harde woorden

VN-Veiligheidsraad over Syrië

De spanning in de V-raad was woensdag te snijden tussen VS en Rusland over het geweld in Syrië. De VS eisen nu dat alle vliegtuigen aan de grond blijven.

John Kerry (rechts) spreekt over Russische acties in Syrië, in de Veiligheidsraad. Zijn Russische collega Lavrov zit helemaal links.
John Kerry (rechts) spreekt over Russische acties in Syrië, in de Veiligheidsraad. Zijn Russische collega Lavrov zit helemaal links. Foto Reuters

Terwijl in Syrië weer volop werd gevochten, draaide een ontmoeting tussen de diplomatieke hoofdrolspelers in de VN-Veiligheidsraad woensdag uit op een venijnige woordenwisseling. De VS poogden desondanks een doorbraak te creëren met het voorstel alle vliegtuigen in Syrië voorlopig aan de grond te houden.

Geagiteerde Kerry

„Dit hier is geen grap”, voegde een duidelijk geagiteerde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov toe. Hij was verontwaardigd dat Rusland heeft geopperd dat vrachtwagens van een hulpkonvooi uit zichzelf ontploften en niet vanuit de lucht onder vuur werden genomen, zoals ooggetuigen zeiden.

De VS gaan ervan uit dat Syrië of bondgenoot Rusland achter de aanval zat. Rusland ontkent en heeft al vier verklaringen geopperd. De aanval betekende ook het einde van een pril staakt-het-vuren dat Kerry en Lavrov, na maanden onderhandelen, overeengekomen waren. Het VN-konvooi was vertrokken nadat Damascus had gezegd zich niet meer aan het staakt-het-vuren te houden.

De spanning in de VN-Veiligheidsraad was woensdag om te snijden toen Kerry en Lavrov elkaar de maat namen. Zij kunnen er nu als enigen voor zorgen dat het geweld in Syrië weer afneemt. Nadat Lavrov had verklaard dat Rusland van mening is dat de Amerikanen proberen het vertrouwen in het bestand te ondermijnen, zei Kerry dat hij dacht dat Lavrov sprak uit een „parallel universum”.

Kerry eiste dat alle vliegtuigen in een aantal felbevochten gebieden aan de grond blijven. Alleen op die manier zou het volgens hem mogelijk zijn de oppositiegroepen die tegen het regime van Assad strijden te scheiden van de jihadisten van Jabhat Fatah al-Sham.

En op die manier kan ook hulp veiliger naar Aleppo en andere gebieden gebracht worden. Er kwam niet meteen een reactie van de Russen.

Ban Ki-Moon: schandaal

Secretaris-generaal Ban Ki-moon had aan het begin van de bijeenkomst de toon gezet. Hij noemde de oorlog in Syrie een schandalige tragedie, „een collectieve mislukking die alle leden van deze raad moet achtervolgen”.

De VN maakte in Genève bekend dat ondanks alles toch hulpkonvooien voorbereid worden, die vanaf donderdag goederen kunnen leveren.