Wij geven u dit artikel cadeau om u een concreet voorbeeld te geven hoe de NRC-code terugkomt in onze journalistiek. Vanuit de NRC-code ontstaat journalistiek waar wij trots op zijn.

Lezer Schrijft: moest de trouwfoto van Epke nu in de krant?

De trouwfoto
De trouwfoto ANP

NRC Code nr. 3

NRC-journalistiek is feitelijk, zakelijk en objectief, maar niet maatschappelijk neutraal. Wij staan in een liberale traditie. Die komt tot uiting in de keuze van onderwerpen en accenten (berichtgeving) en expliciet in het dagelijks Commentaar (opinie).

persoon

Teveel clichés, gekleurde berichtgeving, de trouwfoto van Epke Zonderland; het komt allemaal langs bij ombudsman Sjoerd de Jong. ‘De drempel om iets terug te zeggen tegen een medium is steeds lager geworden. Dat is niet slecht, lezers willen de krant juist beter maken.’

Lezers - en redacteuren - namen aanstoot aan een trouwfoto in de zaterdagkrant.

In Zaandam terroriseert ´tuig van de richel´ (dixit premier Rutte) willekeurige voorbijgangers, in Oude Pekela worden asielzoekers geweerd door een groep extreemrechtse protesteerders en in een aanzienlijk deel van Nederland heerst angst voor terrorisme. Genoeg heibel en onrust waar de NRC context aan zou kunnen bieden, lijkt mij. In plaats daarvan wordt de helft van pagina drie van de zaterdagkrant in beslag genomen door de trouwerij van Epke Zonderland en ,,zijn grote liefde die hij zes jaar geleden leerde kennen’’. Je zou bijna denken dat het komkommertijd is.

Marit Blank,
Amsterdam

Op die trouwfoto van Epke Zonderland (30) en Linda Steen (28) is binnen en buiten de krant veel kritiek gekomen. Met deze strekking: zo’n foto is niet urgent genoeg voor NRC Handelsblad, zeker niet op die plek. De wereld staat in brand!

Op de redactie zijn de meningen ook niet mals. De meeste redacteuren die ik erover sprak, inclusief een adjunct-hoofdredacteur, zijn stellig: deze foto was ,,te licht’’. Het wekt volgens hen de indruk dat de krant het huwelijk van een sporter belangrijker vindt dan het wereldnieuws. Anderen zijn wat milder en vonden het gewoon een vrolijke foto.

De avondchef die de foto uit het aanbod van het persbureau ANP koos, zegt: ,,Ik wist wel dat het op de rand was, maar vond het een mooie foto. Het hoeft niet altijd oorlog of geweld te zijn.’’ De zaterdagkrant moet een mix zijn van zware en lichtere onderwerpen, en dan kan dit best een keer, vond hij. Dat vond ook de redacteur die het bijschrift maakte.

Daarin staat wel een pijnlijke fout. In een poging het bijschrift speels te maken, schreef hij: ,,Meestal heeft turner Epke Zonderland zijn vingers om de ringen, ditmaal is het andersom.’’ Geen geslaagde kwinkslag, vinden andere redacteuren. Maar vooral: Zonderland werkt niet met ringen - dat is die andere sportheld, Yuri van Gelder – maar met de rekstok. Het bijschrift meldde ook dat Zonderlands ,,grote liefde” Friezin is en werkt als coördinator maatschappelijk verantwoord ondernemen. En: ,,Na dit weekend vertrekken ze naar Afrika voor een huwelijksreis.’’ Goed om te weten.

Op zichzelf hoeft er natuurlijk niets mis te zijn met een trouwfoto. The New York Times publiceert bijvoorbeeld pagina’s met huwelijksnieuws en -foto’s. Maar dat is een rubriek, geen nieuws.

Bij een reportage over modern trouwen, of een stuk over Zonderland, had deze romantische foto ook best gekund, denk ik. Maar om de huwelijksfoto van een Bekende Nederlander op pagina 3 in de nieuwskrant te presenteren, over vijf kolom, is atypisch voor NRC Handelsblad. In het Stijlboek van de krant staat:

Het doorslaggevende criterium bij de afweging van nieuws en opinie is voor ons de vraag naar het publieke belang ervan. Het privéleven van bekende personen is, bijvoorbeeld, alleen relevant voor zover het raakt aan een maatschappelijke kwestie of het publiek functioneren van betrokkenen.

Belangrijk lijkt me ook, hoewel ik niet weet of dat meespeelt bij lezers die kritisch op de foto reageerden, dat de zaterdagkrant als geheel toch al een grote hoeveelheid human interest had: een maatschappelijk gesprek tussen twee vriendinnen als opening Opinie&Debat, nog eens ten minste drie persoonlijke interviews, kinderloze mannen als opening van de Lux-bijlage, en een groot stuk over een revolutie in het bierbrouwen als opening Wetenschap. Interessante artikelen, stuk voor stuk, maar alles bij elkaar te veel menselijke interesse om ook nog een trouwfoto van een sportheld te kunnen dragen.