L.A. Confidential-regisseur Curtis Hanson (71) overleden

Hij was ook de regisseur van onder meer 8 Mile, de film over het leven van rapper Eminem.

Curtis Hanson in 2009. Foto Carlos Jasso / AP

De Amerikaanse regisseur Curtis Hanson, bekend van onder meer L.A. Confidential en 8 Mile, is overleden. Hij werd dinsdag dood aangetroffen in zijn huis in Hollywood, heeft de politie bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Hij is stierf volgens de politie op 71-jarige leeftijd door een natuurlijke oorzaak.

L.A. Confidential is de verfilming van een boek van James Ellroy, met onder anderen Kevin Spacey, Russell Crowe, Kim Basinger en Carice van Houtens vriend Guy Pearce. De film uit 1997 kreeg een Oscar voor het beste bewerkte scenario. Kim Basinger kreeg een Academy Award voor de beste vrouwelijke bijrol. De nominatie voor beste film leverde geen prijs op; die ging naar Titanic.

Twitter avatar russellcrowe Russell Crowe Obviously distracted & upset…RIP to Curtis Hanson… this correction because he would have asked for another take…”in technicolor sir”
Lees ook de NRC-recensie van L.A. Confidential uit 2000: Glunderfilm. Je kunt ook zeggen: sterke thriller of ingenieuze film noir

Rapper Eminem, die met Hanson werkte aan zijn eigen biopic 8 Mile, laat in verklaring weten veel aan de regisseur te danken te hebben, schrijft persbureau AP:

“Curtis Hanson geloofde in mij en ons krankzinnige plan om een rapbattlefilm te maken die zich afspeelt in Detroit. Hij heeft voor 8 Mile in feite een acteur van me gemaakt. Ik prijs me gelukkig dat ik hem heb leren kennen.”

Lees ook de NRC-recensie van 8 Mile uit 2003: ‘Saturday Night Fever’ van de hiphop

Andere bekende films van Hanson zijn The Hand That Rocks the Cradle, The River Wild en In Her Shoes. Sinds 2012 heeft Hanson geen films meer gemaakt. Volgens het Amerikaanse entertainmentblad Variety was dat het gevolg van de ziekte van Alzheimer.

    • Bastiaan Nagtegaal