‘Kroes overtrad EU-regels met bestuursfunctie op Bahama’s’

Dat schrijven Trouw en het FD. Eurocommissarissen moeten al hun nevenfuncties melden, maar dat liet Kroes na.

Neelie Kroes op archiefbeeld.
Neelie Kroes op archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Oud-eurocommissaris Neelie Kroes heeft ten tijde van haar commissariaat niet gemeld dat ze bestuurder was van een bedrijf op de Bahama’s. Dat schrijven Trouw en het FD woensdag. Het niet melden van een nevenfunctie is tegen de gedragsregels van de EU.

Kroes was op papier van 2000 tot en met 2009 bestuurder van Mint Holdings Ltd, een onderneming op de Bahama’s. In 2004 werd ze eurocommissaris. Tegen de kranten erkent Kroes officieel in gebreke te zijn gebleven door de functie niet te melden. Ze zou er abusievelijk van uitgegaan zijn in 2002 al uitgeschreven te zijn bij het bedrijf, maar door een administratieve fout zou dit pas in 2009 zijn gebeurd.

Ook zou het bedrijf niet operationeel zijn geweest. In 2000 probeerde Mint Holdings Ltd het Amerikaanse energiebedrijf Enron over te nemen, maar dat ging niet door.

Salesforce en Uber

Neelie Kroes bleef tot en met 2014 eurocommissaris. Ze is nu toezichthoudend directielid bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce en maakt onderdeel uit van de adviesraad van taxi-app Uber.

Lees ook dit stuk over een interview van de Belgische VRT met Neelie Kroes, waarin ze korzelig reageert op vragen over haar integriteit: Kijken: Neelie Kroes breekt interview over integriteit af

Trouw en het FD baseren zich op een nieuw lek van gegevens uit een belastingparadijs, die ze de BahamaLeaks noemen. Er zijn ongeveer 1,3 miljoen documenten over bedrijven en bestuurders op de Bahama’s naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung gelekt, die de krant deelde met het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Daar behoren ook Trouw en het FD toe. Eerder dit jaar brachten de kranten en het ICIJ de zogenoemde Panama Papers naar buiten.