Kabinet schrapt premie voor afgewezen Albanezen

Nu de westelijke Balkan als veilig wordt beschouwd, hebben afgewezen asielzoekers uit dat gebied niet langer recht op een vertrekpremie.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Foto Bart Maat/ANP

Afgewezen asielzoekers uit westelijke Balkanlanden die vrijwillig terugkeren krijgen voortaan geen geld meer mee. De ‘vertrekpremie’ van 200 euro per volwassene en 40 euro per kind is per direct geschrapt, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD).

De premie is bedoeld als tegemoetkoming in de reiskosten van afgewezen asielzoekers, om te stimuleren dat zij vrijwillig uit Nederland vertrekken. Gedwongen uitzettingen zijn veel duurder.

Ontmoedigen

De premie moet volgens Dijkhoff geschrapt worden om te ontmoedigen dat mensen uit de westelijke Balkan hierheen komen. Alleen al vorige maand werden er ruim driehonderd asielverzoeken ingediend door Albanezen, Serviërs en Kosovaren. Zij maken vrijwel nooit kans op een vluchtelingenstatus. „We moeten duidelijk maken dat het geen zin heeft hier asiel aan te vragen”, zei de staatssecretaris vanmorgen in de Volkskrant.

Vooral het aantal Albaniërs dat naar Nederland komt is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2014 dienden 86, Albanezen een asielverzoek in. Dit jaar werden er tot nu toe al 1.375 aanvragen gedaan, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Lees ook: Albanezen nu koploper bij aanvragen asiel

Het is voor het eerst dat het kabinet deze vertrekpremie voor de reiskosten schrapt. Eerder sloot Dijkhoff deze landen al uit voor het krijgen van de ‘aanvullende herintegratiebijdrage’, omdat er misbruik werd gemaakt van deze hogere ‘vertrekbonus’. Daarbij krijgen terugkerende asielzoekers 1.750 euro (voor kinderen 880 euro) om in hun land van herkomst een nieuw leven op te bouwen. Van sommige migranten werd vermoed dat zij speciaal voor deze vertrekbonus naar Nederland kwamen.

Sinds eind vorig jaar staan de westelijke Balkanlanden op de ‘veilige landenlijst’ van Dijkhoff. Asielzoekers uit deze landen krijgen alleen een verblijfsvergunning als ze aantonen dat ze individueel gevaar lopen. Hun bewijslast is daarmee een stuk groter dan voor mensen uit een onveilig land als Syrië. Ook Marokko, Ghana en Mongolië staan op de lijst.
Vorige week bevestigde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, dat Dijkhoff deze hogere bewijslast mag eisen van asielzoekers.