Test iPhone 7: een razendsnelle tussenpaus

Recensie De fotokwaliteit en de snelheid maken indruk. Wie de iPhone 7 in handen heeft, kan moeilijk terug.

De nieuwe iPhone 7 is voor een leek niet te onderscheiden van zijn voorgangers, omdat de belangrijkste vernieuwingen aan de binnenkant zitten. Apple is erg trots op de stereospeakers, al klinken die verre van indrukwekkend en heeft de concurrentie die techniek al lang in huis. Daarvoor offerde Apple wel de traditionele koptelefooningang op.

Is dat erg? Het is vooral een goed onderwerp om de aandacht mee te trekken. Eén gaatje verdwenen, daarvoor in de plaats kwam een rijtje nieuwe, kleinere gaatjes. Tel uit je winst.
Er zit een verloopstukje in de doos als je je eigen koptelefoon wilt blijven gebruiken en de meegeleverde Apple-oortjes hebben een Lightning-connector. Maar de bedoeling is draadloos: bluetooth koptelefoons zijn nu zo goed dat ik ze iedereen aan kan raden. De AirPods, Apples eigen draadloze oortjes die ongeveer alles kunnen behalve in geval van koorts de dokter bellen, zijn voorlopig nog niet te koop.

Lees ook deze test van 5 koptelefoons: Vijf koptelefoons voor als je smartphone geen gaatje heeft.

Waar het testmodel, een iPhone 7 Plus, vooral indruk mee maakt is de verbeterde fotokwaliteit. De iPhone 7 Plus heeft twee lenzen om tot 2x te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies. Door een betere lichtgevoeligheid kan Apple zich weer meten met de beste fototelefoon van dit moment, de Samsung Galaxy S7. Je hoeft niet te wisselen tussen de lenzen, dit doet de camerasoftware zelf. Draai aan het virtuele zoom-wieltje en je schakelt naar de 2x-lens. Straks kun je achteraf ook nog de scherptediepte veranderen, als Apple een software-update beschikbaar stelt.

Lees ook: Wat zijn de beste Android smartphones?

De vernieuwde Home-knop van de iPhone 7 werkt niet langer mechanisch. Het is nu een elektronische trilknop geworden. Dat is wennen - sommigen vinden het vreselijk - maar je hebt minder last van stof en water en werkt een stuk sneller bij het wisselen tussen applicaties. Het toestel is sowieso voelbaar sneller dan zijn voorganger (dankzij een snellere processor en extra werkgeheugen).
Het lcd-beeldscherm (5,5 inch voor de Plus, 4,7 voor de gewone uitvoering) blijft overeind in vergelijking met de oled-schermen van de concurrentie. Het zal nog wel een jaartje duren voordat Apple zich aan die technologie waagt.

Zo ziet de iPhone er van binnen uit:

Lees ook ons stuk over de smartphonemarkt: De successen lijken uitgemolken

Hoe snel is de iPhone 7 Plus precies? De Geekbench-test meet de processorsnelheid (zowel een enkele kern als met meerdere processorkernen tegelijk) De A10 Fusion chip blaast de concurrentie weg bij de singlecore test (zoals gebruikelijk). Bij de multicore liet de iPhone het normaal gesproken afweten, maar hoort Apple nu ook bij de snelste van de klas. De prestaties van de iPhone 7 zijn in Geekbench gelijkwaardig aan die van de Plus-versie, ook al heeft het grotere model wat meer werkgeheugen. (3GB ipv 2 GB).
schermafbeelding-2016-09-22-om-09-11-38

Dit is de mobiele revolutie in een notendop: de iPhone 7 (Plus) is sneller dan je laptop van twee jaar oud. Maar ja, hij is dan ook duurder dan je laptop.

Wie nu een iPhone 6 of een 6S gebruikt, kan beter een jaartje wachten met upgraden. Maar vanaf de iPhone 5 is de 7 een enorme sprong voorwaarts. Wie geld wil besparen kan kiezen voor de 6S en 6S Plus (die modellen zijn respectievelijk 120 en 140 euro goedkoper). Zij draaien ook op het nieuwe iOS 10 – net als alle modellen vanaf de iPhone 5. Maar wie eenmaal een iPhone 7 in handen heeft gehad kan moeilijk terug. De 7 mag dan een tussenpaus zijn, het is wel een razendsnelle tussenpaus. Vier ballen, vanwege die forse prijs.