Haren kondigt noodbevel af na oproep ‘Project X-reünie’

De gemeente neemt uit voorzorg maatregelen nadat op Facebook een oproep was geplaatst voor een Project X-reünie.

Vier jaar geleden braken rellen uit in Haren. Foto: ANP

De gemeente Haren heeft een noodbevel afgekondigd in verband met een oproep om een reünie te houden van het Project X-verjaardagsfeest, vier jaar geleden. Dat meldt de Groningse regionale zender RTV Noord woensdag.

Op Facebook werd een pagina aangemaakt waarin de reünie wordt voorgesteld. Ruim 21.000 mensen gaven aan hierbij aanwezig te zullen zijn. Volgens burgemeester Pieter van Veen heeft Facebook het verzoek van de gemeente om de pagina te verwijderen geweigerd. De politie controleert daarom de toegangswegen naar Haren en kan door het noodbevel mensen op basis van een samenscholingsverbod wegsturen of een boete geven. Ook het treinstation wordt door de politie in de gaten gehouden. Het noodbevel is tot donderdagochtend 08.00 uur van kracht.

Lees ook: Hoe Project X-feesten eerder uit de hand liepen.

Project X

Op 21 september werd het Groningse Haren opgeschrikt door rellen, nadat duizenden jongeren waren afgekomen op een oproep van een 15-jarig meisje die op Facebook per ongeluk een openbare uitnodiging verstuurde voor haar verjaardag. Er werden twintig arrestaties verricht nadat de ME uitrukte voor charges. Zeker zes mensen raakten gewond. Er werden vernielingen aangericht bij onder meer winkels en huizen.

    • Etienne Verschuren