Fed laat belangrijkste rentetarief opnieuw ongemoeid

Fed-voorzitter Yellen zinspeelde eerder op renteverhoging, maar het Amerikaanse stelsel van centrale banken laat het belangrijkste tarief ongewijzigd.

Janet Yellen op een archieffoto uit mei van dit jaar. Foto Charles Krupa,/AP

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft woensdag haar belangrijkste Fed-rentetarief ongewijzigd gelaten, op tussen de 0,25 en 0,5 procent. De Fed hanteert een doelrente: met interventies op de geldmarkt probeert zij de rente binnen deze bandbreedte te krijgen.

Het besluit is conform de verwachting van de meeste beleggers, die hadden ingeschat dat de economische vooruitzichten te onzeker zijn om de rente nu te verhogen.

In december 2015 verhoogde de Fed voor het eerst in zeven jaar de rente en zinspeelde toen op een reeks verdere renteverhogingen, maar daarvan is het nog steeds niet gekomen.

De Fed streeft een inflatiecijfer na van 2 procent. De daadwerkelijke inflatie ligt daar nog flink onder (1,1 procent in augustus), maar deze loopt wel langzaam op. Fed-voorzitter Janet Yellen zei eind augustus nog dat de argumenten voor een nieuwe verhoging „sterker zijn geworden de afgelopen maanden”. De banengroei in de VS is sterk, wat de lonen opdrijft. Dit heeft een opwaarts effect op de inflatie, zo zei Yellen de voorstanders van een snelle renteverhoging na.

Maar Yellen zei toen ook dat de economische vooruitzichten „onzeker” zijn. Die zienswijze heeft klaarblijkelijk de overhand binnen het twaalfkoppige Fed-bestuur, dat verdeeld is over de rente. Sommige bestuursleden spraken zich de voorbije weken voor een hoger doeltarief uit, anderen pleitten daar juist tegen. In november en in december vergadert de Fed opnieuw.

Yellen geeft in een persconferentie een toelichting op het besluit. Die is hieronder te volgen:

    • Mark Beunderman