Europese Commissie wil roaming-kosten toch geheel afschaffen

De Commissie trok een eerder voorstel in, waarin na 90 dagen alsnog extra kosten in rekening worden gebracht voor mobiel gebruik in het buitenland.

Foto iStock.

De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om roaming-kosten, de extra kosten voor bellen in het buitenland, alsnog in juni volgend jaar helemaal af te schaffen. ‘Brussel’ erkent dat misbruik op de loer ligt, omdat er binnen de EU soms enorme verschillen bestaan tussen abonnementsprijzen, maar legt dat probleem bij telecombedrijven. Die moeten straks zelf gaan controleren of simkaarten uit goedkopere landen stelselmatig worden gebruikt in duurdere landen.

In een eerder voorstel van de Commissie kreeg elke consument maximaal 90 roamingvrije dagen, om te voorkomen dat mensen het hele jaar door bellen met een goedkoper abonnement uit een ander land. Volgens de Commissie was dat meer dan genoeg, omdat elke Europeaan gemiddeld twaalf dagen per jaar in een ander EU-land vertoeft. Maar twee weken geleden werd het voorstel teruggetrokken, na felle kritiek uit het Europees Parlement dat Europa weer positiever op de kaart wil zetten met de totale afschaffing van roaming.

Lees ook: Brussel wil beter roaming-voorstel

Juncker gevoelig voor kritiek

Zo vlak na de schok die de Brexit heeft veroorzaakt, bleek Commissievoorzitter Juncker gevoelig voor die kritiek. Hij droeg zijn ambtenaren persoonlijk op om met een nieuw voorstel te komen. Of dat ook beter is, is niet duidelijk - veel details moeten nog worden uitgewerkt. Het is in ieder geval wel een stuk ingewikkelder. Het nieuwe voorstel, zei eurocommissaris Ansip (Digitale Markt) woensdag, is “oncomfortabel en niet zo simpel”, maar sluit het wel beter aan op de verwachtingen van consumenten en van het europarlement.

Telecombedrijven die misbruik vermoeden kunnen een beller hier op aanspreken en, als de gegeven verklaring niet deugdelijk wordt gevonden, alsnog extra roamingkosten in rekening brengen. Dat moet volgens de Commissie ook wel omdat telecombedrijven anders “snel failliet” zouden gaan. Telecombedrijven brengen onder meer roamingtarieven in rekening ter compensatie van duurdere belminuten in een ander land. Straks moeten ze dat verschil in principe zelf gaan betalen.

Lees ook ons eerdere commentaar: Dataroaming op z’n Brussels

Wat is misbruik?

De vraag is: wat is misbruik? De Commissie gaf hier woensdag algemene richtlijnen voor. Als iemand stelselmatig belt met een simkaart uit een land waar het niet officieel staat ingeschreven of daar een “stabiele link” mee heeft, dan zou dat op misbruik kunnen duiden. Ook als iemand alleen maar roamt, en weinig of niet belt in het land waar de simkaart vandaan komt, is er mogelijk iets niet in de haak. Roaming, benadrukt de Commissie, is in de eerste plaats voor reizigers, vakantiegangers en mensen die geregeld voor hun werk de grens over moeten.

Bij misstanden mogen bedrijven extra kosten in rekening brengen, maar wat de Commissie betreft blijven die laag: 0,04 euro per gesprek en 0,01 euro per SMS. Een consument kan in beroep gaan tegen zo’n besluit, en in het uiterste geval kunnen geschillen voor nationale telecomautoriteiten komen. Preciezere normen en procedures moeten de komende maanden nog worden vormgegeven.

    • Stéphane Alonso