Dit zijn de enige 28 Noord-Koreaanse websites

En dat er geen Noord-Koreaanse De Speld blijkt te bestaan, mag geen verrassing heten.

De site van het radiostation Great National Unity.
De site van het radiostation Great National Unity. Screenshot gnu.rep.kp.

Recepten zoeken, vliegtickets boeken en nieuws lezen. Waar je het Noord-Koreaanse internet voor kan gebruiken, wijkt amper af van het internet van de rest van de wereld. Je hebt alleen wat minder keuze, bleek woensdag uit een lek op een Noord-Koreaanse server: slechts 28 websites.

Matthew Bryant, in het dagelijks leven veiligheidsexpert bij taxidienst Uber, ontdekte het lek. Hij vond de lijst van websites op een van de Noord-Koreaanse domeinservers, die volgens Bryant verkeerd was ingesteld. Hij plaatste de lijst van websites op GitHub.

Onder de 28 websites zijn onder meer de staatsuniversiteit, een aantal ‘nieuwssites’ en een pagina met informatie over Noord-Koreaanse maritieme regelgeving. Ook blijken er meer verstrooiende Noord-Koreaanse websites te bestaan, zoals een sportsite en een receptenpagina.

Koken, sport en ‘nieuws’

Veel van de sites zijn geblokkeerd voor bezoekers uit Zuid-Korea. Wel zouden veel sites te bekijken moeten zijn vanuit Nederland, hoewel dat (vermoedelijk door grote drukte) momenteel meestal niet wil lukken. Onderstaand overzicht van de website is samengesteld op basis van de gegevens op het weblog North Korea Tech en een thread op Reddit. Op Reddit zijn ook screenshots van de pagina’s te bekijken.

Het is overigens goed denkbaar dat er nog meer Noord-Koreaanse websites bestaan. De elite in het land heeft vermoedelijk een eigen intranet dat voor buitenstaanders niet bereikbaar is.