Recensie

Deze twaalf nummers waren ooit verboden

Twaalf liedjes uit twaalf landen koos de Noorse zanger Moddi als concept voor zijn nieuwe cd: nummers die verboden werden. De clandestiene uitvoering leidde tot represailles: van een ban door de radio, tot gevangenschap. Punk Prayer van Pussy Riot is zo’n nummer, en het ooit door de BBC-radio verboden Army Dreamers van Kate Bush ook. Moddi zocht nummers uit onder meer Algerije, Israël en China, vertaalde de tekst in het Engels en voerde ze op eigen manier uit: strijdbaar in betekenis, maar deemoedig van klank. Van Punk Prayer maakte hij een langzame ballade met spookachtige pianotonen en het kwetsbaar gezongen: ‘Freedom’s ghost has left these lands / Help us if you can!’. Our Worker van de vermoorde Chileense zanger Victor Jara is een pijnlijk maar opbeurend loflied op de arbeider.

    • Hester Carvalho