Boot met 600 migranten kapseist: zeker 52 doden

Het dodental van de schipbreuk voor de kust van Egypte loopt waarschijnlijk nog op. 169 mensen konden worden gered.

Een boot met migranten op de Middellandse Zee. De boot op de foto correspondeert niet met de boot uit het bericht. Foto: Emilio Morenatti / AP

Voor de kust van Egypte is woensdag een boot met zeshonderd migranten gekapseisd. Zeker 52 mensen kwamen hierbij om het leven, meldt persbureau Reuters. Tot nu toe konden 169 drenkelingen door reddingsteams worden gered.

Lokale functionarissen laten weten dat het gaat om de grootste illegale operatie met migranten in de regio tot nu toe:

“Een illegale migratenboot is gekapseisd voor de kust van [provincie] Kafr el-Sheikh. Met 600 migranten gaat het om de grootste illegale migrantenboot in de regio tot nu toe.”

In de boot waren Syrische, Egyptische en migranten uit enkele andere Afrikaanse landen aanwezig, melden bronnen aan Reuters.

Op het moment van de schipbreuk voer de boot voor de Egyptische kust, bij de plaats Rosetta:

Volgens de Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), hebben in 2016 meer dan 300.000 migranten de Middellandse Zee proberen over te steken met als einddoel Europa. Sinds 2014 overleden minstens 10.000 migranten bij deze gevaarlijke onderneming. Ten minste 2.800 migranten kwamen om sinds begin 2016.

Naast Egypte is ook Libië een vertrekpunt voor veel migranten. Een belangrijke oorzaak daarvan is de afwezigheid van grenstoezicht bij de 1.770 kilometer lange kustlijn van het land.

    • Etienne Verschuren