Beleggers eisen ruim 8 miljard euro van Volkswagen

Ook de Nederlandse pensioenuitvoerder APG is naar de Duitse rechter gestapt.

Fabriek van Volkswagen in Wolfsburg.
Fabriek van Volkswagen in Wolfsburg. Foto John MacDougall/ AFP

Investeerders in Volkswagen hebben gezamenlijk voor 8,2 miljard euro aan claims ingediend vanwege het emissieschandaal bij het autoconcern. Dat meldt het financieel persbureau Bloomberg.

In totaal zijn er 1.400 rechtszaken ingediend bij de regionale rechtbank Braunschweig, het district waar het hoofdkantoor van Volkswagen is gevestigd.

Aandelen daalde eenderde in waarde

De duizenden claims zijn afkomstig van kleine en institutionele beleggers en bestaan uit losse en gebundelde vorderingen variërend van 3,3 miljard euro tot 2 miljoen euro. De Nederlandse pensioenuitvoerder APG is een van de partijen die naar de rechter is gestapt. Ook het Noorse staatsfonds, een van de grootste aandeelhouders met een belang van 1,64 procent, heeft een claim ingediend.

De beleggers willen geld. Na de bekentenis van de fraude daalde de aandelen van Volkswagen in een paar dagen tijd met eenderde in waarde. Ze vinden dat ze laat zijn geïnformeerd. Volkswagen ontkent de beschuldigingen.

Verder heeft ook de Amerikaanse overheid een claim ingediend van 30 miljoen euro. In de VS heeft Volkswagen al wel 13,5 miljard moeten betalen als boete voor milieuschade en compensatie van gedupeerde bezitters. Tot onvrede van talloze claimclubs krijgen bezitters van Volkswagen in Europa vooralsnog niks. Zij mogen hun auto laten repareren, maar geld ontvangen ze niet.

Niet alleen Volkswagen schuldig

Een jaar geleden ontdekte de Amerikaanse milieudienst EPA dat de Duitse autofabrikant sjoemelsoftware had geïnstalleerd bij dieselauto’s. Miljoenen Volkswagens kwamen hierdoor schoner uit de test dan ze daadwerkelijk zijn.

Lees ook: Nog steeds maakt iedereen vieze diesels

Maar niet alleen het Duitse autoconcern stuurt smerige auto’s de weg op. Uit onderzoek van de Brusselse lobbygroep Transport & Environment blijkt dat alle grote automerken, Fiat/Suzuki en Renault/Nissan voorop, dieselauto’s maken die de EU-norm voor stikstofoxidenuitstoot overschrijden. Het is onduidelijk of er fraude in het spel is of dat het ligt aan onduidelijke wetgeving.