bekervoetbal

SC Heerenveen ontsnapt ternauwernood aan uitschakeling door De Graafschap

SC Heerenveen is dinsdag in het bekertoernooi aan een blamage ontsnapt. De Friezen namen pas in de verlenging afstand van het afgelopen seizoen gedegradeerde De Graafschap: 5-1. De ploeg uit Doetinchem stond tot de 87e minuut nog met 0-1 voor door een treffer van Elvio van Overbeek.

Het was aan invaller Henk Veerman te danken dat Heerenveen niet al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. De lange aanvaller zorgde eerst voor de gelijkmaker en scoorde aan het begin van de verlenging opnieuw (2-1). Daarna was het verzet van De Graafschap gebroken. Arber Zeneli, Younes Namli en Stijn Schaars bepaalden de eindstand op 5-1.

Kozakken Boys zorgde dinsdagavond voor een verrassing door eerstedivisionist Helmond Sport uit te schakelen. Het werd 3-0 voor de club die zelf sinds dit seizoen speelt in de nieuwe tweede divisie. Naast Helmond Sport liet met Achilles ’29 nog een club uit de Jupiler League zich verrassen. IJsselmeervogels, voetballend in de derde divisie, won met 3-1. Sherwin Grot, Ali Akla en Christiaan van Hussen scoorden voor de thuisclub, Brian Boogers deed kort voor tijd wat terug.

FC Groningen begon het bekertoernooi met een eenvoudige zege op Capelle (4-0). VVV Venlo won in Breda met verrassend gemak van NAC (0-2), door twee doelpunten van Torino Hunte. (ANP, NRC)

    • Rob Schoof