Appelscha staakt proef zelfrijdend voertuig

De proef had zes weken moeten duren, maar stopte na drie dagen. Het voertuig, dat op het fietspad rijdt, zorgde voor twijfel bij fietsers.

De zelfrijdende bus in Appelscha.
De zelfrijdende bus in Appelscha. Kees van de Veen / NRC

Na drie dagen is de proef met de zelfrijdende shuttle in Appelscha gisteren per direct stopgezet. Het elektrische chauffeurloze voertuig dat op het fietspad rijdt, leidde tot twijfelende fietsers die moesten uitwijken of in de berm belandden. “We willen niet dat er gevaarlijke situaties ontstaan,” aldus woordvoerster Marjanne Buikema van de gemeente Ooststellingwerf.

Die zette het experiment op en wil zo snel mogelijk een oplossing bedenken. “Het voertuig kan misschien opnieuw ingeregeld worden, zodat hij iets meer naar de zijkant van het fietspad rijdt. Fietsers krijgen dan meer ruimte,” aldus Buikema. Een andere oplossing is om het fietspad iets te verbreden. De proef, die zes weken zou duren, moest uitwijzen hoe andere weggebruikers op het voertuig zouden reageren.

Lees ook over de proef: Zonder chauffeur komt zo’n busje ook in buitengebieden

De onduidelijkheden doen zich overigens niet op het hele 2,5 kilometer lange traject voor, onderstreept Buikema. Het busje (zes personen, snelheid 15 kilometer per uur) is een van de eerste voertuigen die zich in Nederland met passagiers op de openbare weg begeven. Hij rijdt van het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer Drents Friese Wold naar de Wester Es in Appelscha.

De proef moet uitwijzen of zelfrijdend vervoer tot een grotere mobiliteit voor plattelandsbewoners kan leiden. De gemeente steekt er 135.000 euro in de pilot.