Airbus en Boeing mogen van VS aan Iran leveren

Sinds het nucleaire akkoord vorig jaar mag er weer met Iran gehandeld worden, maar voor de levering van vliegtuigen was nog toestemming nodig.

Een Airbus A320 van Air France. Airbus gaat hetzelfde type leveren aan Iran Air. Foto iStock

Vliegtuigmaker Airbus mag van de Amerikaanse autoriteiten vliegtuigen leveren aan Iran. Dat heeft Airbus woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Airbus is een Europese fabrikant, maar had toestemming nodig van de VS omdat er in de vliegtuigen veel Amerikaanse apparatuur is verwerkt. Ook de Amerikaanse fabrikant Boeing heeft groen licht gekregen, zo werd woensdagavond bekend.

In eerste instantie is de toestemming voor Airbus bedoeld voor zeventien toestellen. Airbus zal Iran Air, de nationale luchtvaartmaatschappij, A320 en A330-toestellen leveren. De fabrikant zegt niet hoeveel Iran van elk toestel zal ontvangen.

De verkoop van de vliegtuigen aan Iran werd mogelijk nadat vorig jaar een historisch akkoord werd gesloten tussen aan de ene kant Iran en aan de andere kant Rusland, China, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Afgesproken werd dat Iran zijn nucleaire activiteiten flink terug schroeft, in ruil voor het opheffen van economische sancties tegen het land.

Sancties

Door de sancties raakte de vloot van Iran Air sterk verouderd, net als die van andere Iraanse maatschappijen. Van de 250 toestellen die in Iran voor burgerluchtvaart kunnen worden ingezet, de meeste meer dan twintig jaar oud, werken er 95 niet meer. In de komende tien jaar heeft Iran zeker 500 nieuwe vliegtuigen nodig.

In januari maakte Airbus bekend een akkoord gesloten te hebben met Iran over de levering van 118 vliegtuigen, met een totale waarde van bijna 23 miljard euro. Airbus zegt te hopen snel toestemming te krijgen om ook de overige vliegtuigen aan Iran te kunnen leveren.

Boeing

In juni maakte ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bekend een deal met Iran gesloten te hebben over de verkoop van tachtig vliegtuigen, met een waarde van bijna 16 miljard euro. Daarnaast wil Boeing 29 vliegtuigen aan Iran leasen.

Die verkoop wordt sterk bekritiseerd door Republikeinse tegenstanders van het nucleaire akkoord met Iran, maar de Amerikaanse overheid heeft toch toestemming gegeven.

    • Joram Bolle